Kremlin: Ukrayna’da barış, Avrupa güvenliği ele alınmadan sağlanamaz

Yerel Haberler - 16.01.2026 - 13:21

ANKARA – BHA

Başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, barışın kendiliğinden oluşmayacağını vurgulayarak, bunun için farklı platformlarda ortak çabalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ukrayna meselesinin çözüm sürecinin Avrupa güvenliğiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkati çeken Peskov, bu konunun göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

Diyaloğun önemine işaret eden Peskov, ABD ile bu konuda temasların sürdüğünü, ancak Avrupa ülkeleriyle henüz bir diyalog zemininin bulunmadığını dile getirdi. Fransa, İtalya ve Almanya liderlerinin, “Avrupa’da istikrarın sağlanması için Rusya ile konuşulması gerektiği” yönündeki açıklamalarını olumlu bulduklarını belirten Peskov, “Bu yaklaşım vizyonumuzla örtüşüyor. Eğer bu gerçekten Avrupalıların stratejik vizyonunu yansıtıyorsa, bu olumlu bir gelişmedir. Sürecin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz.” dedi.

İngiltere’nin tutumunu da değerlendiren Peskov, Londra’nın bu konuda “radikal” bir yaklaşım sergilediğini belirterek, İngiltere’nin Avrupa kıtasında barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sunma konusunda isteksiz davrandığını, yaklaşımının ise yıkıcı olduğunu söyledi.

ABD ile temaslar

ABD’nin Ukrayna krizine ilişkin girişimlerini olumlu karşıladıklarını dile getiren Peskov, “ABD’nin Ukrayna krizini siyasi ve diplomatik yollarla çözmeye yönelik adımları çıkarlarımızla örtüşüyor. Washington’un girişimlerini takdir ediyoruz. Müzakere sürecine açığız ve bundan yanayız.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile damadı Jared Kushner’ın Rusya’yı ziyaret etme ihtimaline ilişkin konuşan Peskov, ziyaret için henüz bir tarih belirlenmediğini ancak bu ziyareti beklediklerini söyledi.

Grönland, İran ve Kuzey Akım açıklamaları

Trump’ın Grönland’a ilişkin planlarını da değerlendiren Peskov, Grönland’ın Danimarka’ya ait olduğu gerçeğinden hareket ettiklerini belirterek, konunun uluslararası hukuk açısından olağanüstü bir durum teşkil ettiğini ve sürecin yakından takip edildiğini ifade etti.

İran’la ilgili gelişmelere de değinen Peskov, bölgedeki durumun gergin olduğuna dikkati çekerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerginliğin azaltılması yönünde girişimlerde bulunduğunu söyledi. Rusya’nın İran’a destek sağlamaya hazır olup olmadığı yönündeki soruya ise bu desteğin yalnızca İran’a değil, bölgesel istikrar ve barışa yönelik olduğunu kaydetti.

Almanya’daki bir mahkemenin, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajın büyük ihtimalle yabancı bir ülke tarafından sipariş edildiği yönündeki kararını da değerlendiren Peskov, bunun kesin bir tespit olmadığını belirterek, “Bunun arkasında kimin olduğunu ortaya çıkarma zamanı geldi. Bu iyi biliniyor.” dedi.

Yerel Haberler Yasa dışı bahis soruşturmasında Şahin’in tüm mal varlıklarına tedbir konuldu

Yerel Haberler Rusya: Küresel ekonomide eski küreselleşme dönemi kapandı

Yerel Haberler Galatasaray’ın rakibi kura çekimiyle belli oluyor

Yerel Haberler Savunma sanayii ihracatı 10 milyar doları aştı

Yerel Haberler Kristjan Asllani Beşiktaş için İstanbul’da

Yerel Haberler 379 FETÖ bağlantılı hesaba erişim engeli

Yerel Haberler Aksaray’da önemli onkolojik cerrahi operasyon başarıyla gerçekleştirildi

Yerel Haberler Eğitimci – Yazar Murat Anar: Türk Dünyasının Yükselen Yıldızı: Özbekistan

Yerel Haberler Ümit Karan’dan itirafçı hamlesi iddiası

Yerel Haberler Şimşek: Turizm geliri 2025’te 65,2 milyar dolara ulaştı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021