Bakan Uraloğlu duyurdu: 5G teknolojisi 1 Nisan’da başlıyor

Yerel Haberler - 01.03.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

5G altyapısının yerli ve milli imkanlarla güçlendirilmesi hedeflenirken, operatörlerin teknik hazırlıkları sürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, operatörlerin 5G hizmeti için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek 2 Ocak’ta işletmecilerin hak ve yükümlülüklerini belirleyen yetki belgelerinin verildiğini açıkladı. 16 Ekim 2025’te gerçekleştirilen 5G yetkilendirme ihalesiyle 3 milyar 534 milyon dolar gelir elde edildiği ifade edildi.

81 il merkezinde hizmete sunulacak

Bakan Uraloğlu, 1 Nisan itibarıyla ülke genelinde 81 il merkezinde 5G’nin vatandaşların kullanımına açılacağını, iki yıl içinde ise Türkiye’nin her noktasında erişilebilir hale getirileceğini söyledi. Operatörlerin frekans yatırımları ve altyapı hazırlıkları devam ediyor.

Yerli ve milli teknoloji vurgusu

5G altyapısında yerli ürün kullanımına öncelik verileceği belirtilirken, ilk yıl için yüzde 50 yerli malı belgeli ürün ve en az yüzde 5 milli haberleşme ürünü kullanım zorunluluğu getirileceği kaydedildi. Takip eden yıllarda bu oranların kademeli olarak yüzde 60’a çıkarılacağı açıklandı. 5G teknolojisinin mobil internet hızlarını 4,5G’ye göre yaklaşık 10 kat artıracağı, gecikme süresini önemli ölçüde düşüreceği ifade edildi.

Teknolojinin uzaktan ameliyat, otonom araçlar, gerçek zamanlı uygulamalar ve sanal gerçeklik gibi alanlarda büyük dönüşüm sağlayacağı vurgulandı.

Yerel Haberler Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında karar verildi

Yerel Haberler Battalgazi Belediyesi’nden esnafa temiz çalışma ortamı

Yerel Haberler Fenerbahçe’de Muriqi dönemi yeniden başladı

Yerel Haberler MEB’den öğrencilere etkinlik haftası: Karne öncesi eğlenceli final

Yerel Haberler Elazığ’da ruhsatsız silah operasyonu: 5 tabanca ele geçirildi

Yerel Haberler Adalar Belediyesi soruşturmasında 42 kişi adliyeye gönderildi

Yerel Haberler Sivas’ta Merkez Cami Külliyesine Güreş Salonu Projesi hayata geçirilecek

Yerel Haberler Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nden sıcak hava uyarısı

Yerel Haberler VNL’den Başkent Ankara’ya kalıcı voleybol mirası

Yerel Haberler Rize Personel Eğitim Merkezi’ne Kenan İpek’in adı verildi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021