Yerel Haberler - 04.11.2025 - 19:30
GÜMÜŞHANE-BHA
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü’ndeki Satala Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Mısır Tanrıçası İsis’e ait olduğu belirlenen bir büst gün yüzüne çıkarıldı. Yaklaşık 20 santimetre yüksekliğindeki büst, bir lejyon mezarlığında bulundu. Bu keşif, 1872 yılında kaçak yollarla İngiltere’ye götürülen Afrodit büstünden tam 150 yıl sonra, Satala’da yasal kazıyla çıkarılan ilk büst olma özelliğini taşıyor.
Kazı başkanı Karadeniz Teknik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Yavuz Çakmur, İsis büstünün hem bilimsel hem de tarihi açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı. Normalde Yunan-Roma tanrılarına tapınan lejyon askerlerinin, doğulu bir tanrıçaya ait bu eseri mezarlarında bulundurmasının Roma lejyonerlerinin çok kültürlü yapısını gösterdiğini ifade etti.
Büstün restorasyonunun sürdüğü, tamamlandığında ise Gümüşhane Müzesi’nde sergileneceği bildirildi. Ayrıca kazı ekibi, bu önemli buluntu üzerine uluslararası bir bilimsel yayın hazırlığı da yapıyor.
Uzmanlara göre bu keşif, Satala’nın antik dönemdeki kültürel çeşitliliğini, inanç sistemlerini ve Roma İmparatorluğu’nun doğuya açılım sürecindeki dini etkileşimleri ortaya koyması bakımından büyük önem taşıyor.
Yerel Haberler Antalya’da park manevrası ölümle sonuçlandı
Yerel Haberler “Ceza Sahası”na Amerika’dan ödül
Yerel Haberler Bahçeli: Basın özgürlüğü, suç işleme özgürlüğü değildir
Yerel Haberler Üsküdar Belediye Başkan Vekili Muhammed Emin Sarıoğlu oldu
Yerel Haberler Keçiören’de muhtarlar bir araya geldi
Yerel Haberler Özçelik-İş, Brüksel’de sanayide dönüşümü değerlendirdi
Yerel Haberler Ordu Büyükşehir Belediyesi merhum muhtarları unutmadı
Yerel Haberler Paranın izinde 2 bin 600 yıllık miras: Sardes
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021