Yargı Muhabirliği Çalıştayı Ankara’da Yapıldı

Aksaray Haberleri - 07.09.2015 - 11:04

Adalet Bakanlığının Yargı Reformu Strateji Planı çerçevesinde, bilgi kirliliğinin önlenmesi amacıyla adliyelerde ´´Basın Sözcülüğü´´ birimi kurularak,Yargı-Medya ilişkileri güçlendirilecek.

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen “Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün desteğiyle Ankara’da “Yargı Muhabirliği” çalıştayları düzenlendi. Ankara’da gerçekleşen çalıştaya, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Celil Acar katıldı.

Yerel medya mensupları, iletişim fakültesi öğrencileri ve mezunlarına yönelik olarak Avrupa Birliği’nden uzmanların katılımlarıyla düzenlenen çalıştayların ilki 1-4 Eylül 2015 tarihinde Türkiye Adalet Akademisi Salonunda yapıldı.

“Yargı Muhabirliği” çalıştayları her bir grupta 20 basın mensubu olmak üzere, 1 Eylül-4 Eylül 2015 tarihlerinde Ankara’da, gerçekleştirildi.

Proje ile Türk Yargı Sisteminin medya ile olan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve sistematik hale getirilmesi, yargı organları tarafından yürütülmekte olan dava ve soruşturmalar hakkında, toplumun bilgi alma hakkı çerçevesinde, medyaya hızlı ve güvenilir bilgi akışını sağlanması hedefleniyor.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) kararı doğrultusunda kurulacak ´´Basın Sözcülüğü´´ birimleriyle, yargı-medya ilişkilerinin daha sağlıklı bir zemine oturtulması, kamuoyunu yakından ilgilendiren soruşturma ve davalarda halkın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ve bu bilgilendirme yapılırken basın ve haber alma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, soruşturmanın gizliliği ve masumiyet karinesi gibi temel ilkelerin ihlal edilmemesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı´nın koordinasyonunda yürütülen “Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında Ankara Adliye´sinde çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Yardımcısı Tahir Hırslı, Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili İlhan Ayaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hüseyin Şahin, Ankara Cumhuriyet Savcısı Cevat İşlek, Projenin Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Dr. Marina Thode, Almanya´dan hakim ve basın sözcüsü Brigitte Koppenhöfer, Almanya Berlin İdare Mahkemesi Hakimi ve Basın Sözcüsü Stephan Grosckurth, Hollanda´dan hakim ve basın sözcüsü Engelina de Klerk, ulusal ve yerel basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Basın Sözcülüğü Kurumsallaşacak

Programın açılışını yapan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Yardımcısı Tahir Hırslı, 2013 yılında hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar 215 yargı mensubunun eğitim aldığını, eğitimlerin son derece başarılı geçtiğini ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi. 100 basın mensubuna da medya ve yargı eğitimi verileceğine dikkat çeken Hırslı, bu yıl sonlandırılacak proje ile Türkiye´de basın sözcülüğünün kurumsallaşmış olacağını ifade etti.

“Dengeli Olmaya Özen Gösteriyoruz”

Medya İletişim Bürosu´nu temsil eden Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hüseyin Şahin ise, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik bir ülke olduğunu, basın organlarının Anayasa ve kanunlarla güvence altına alındığını, yargı görevinin Türk milleti adına mahkemelerce yerine getirildiğini söyledi.

Medyanın, demokratik kurumların gelişmesinde ve denetimlerinde önemli bir görevi bulunduğunu kaydeden Şahin “Yargı mensupları olarak olayların özelliğine göre hem soruşturmanın gizliliği hem de

kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından medya ile dengeyi gözetmek zorundayız. Buna özen gösteriyoruz ve dengeyi kuruyoruz” dedi.

İki gün süren çalıştayda; Türkiye, Hollanda ve Almanya ülkelerindeki yargı ve medya arasındaki ilişkiler konusunda kıyaslama yapıldı. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına belirli kurallar çerçevesinde medya ve yargı arasında bilgi aktarımının oluşturulması, karşılıklı yardımlaşma ile doğru, şeffaf, masumiyet karinesini temin eden soruşturma ve kovuşturmanın sağlıklı yürütülmesinin sağlanması, adliye muhabirlerinin mesleki alanda yaşadıkları sorunlar, yargı mensuplarının soruşturma aşamasında basın mensupları ile kuracakları iletişimin düzeyi konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Proje 81 ilde uygulanacak

Türkiye´de 5 pilot ilde uygulanan ve yakın zamanda 81 ilde uygulamaya konulması planlanan proje kapsamında medya merkezlerinin ve basın sözcülerinin nasıl çalışacağı da anlatıldı.

Aksaray Haberleri Aksaray’da sağanak yağış

Aksaray Haberleri 92 Milyon 211 Bin TL Destek Ödemesi Bereketli Olsun

Aksaray Haberleri ABİDE Araştırması Aksaray’da da Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden Emeklilere Ücretsiz Kuaför Hizmeti

Aksaray Haberleri ASÜ Tıp Fakültesinin Yeni Dekanı Prof. Gölgeler Oldu

Aksaray Haberleri İstanbul Bilim Festivali ASÜ’nün Katkılarıyla Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Baro Başkanı Ay Oldu

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden 23 Nisan’a Özel Çocuk Şenliği

Aksaray Haberleri Başkan Dinçer, Koltuğunu Çocuklara Bıraktı

Aksaray Haberleri Aksaray’ın Kalbinde Yeni Bir Şehir İnşa Ediyoruz

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021