Yerel Haberler - 29.10.2025 - 6:21
YAKUP DİRİCANLI / WASHINGTON, DC-BHA
Kulislerde konuşulan iddialara göre, dosyanın en çarpıcı başlıklarından biri “Türk askerinin Gazze’ye olası konuşlandırılması” oldu. Bu senaryo aslında yeni değil. Donald Trump döneminde hazırlanan planlarda, Türk ordusunun bölgede “denge unsuru” olabileceği yönünde ifadeler yer almıştı. Ancak gelinen noktada bu plan yeniden gündeme taşınmış durumda.
Diricanlı’nın aktardığına göre, Gazze artık yalnızca bir coğrafya değil, büyük güçlerin satranç tahtası konumuna geldi. Bu tabloda Türkiye, hem NATO’nun en büyük kara ordularından biri olması hem de yerli savunma sanayisindeki gücüyle öne çıkıyor.
Washington kulislerinde yapılan değerlendirmelerde, “Türk askerinin Gazze’ye gitmesi yalnızca bir operasyon değil, sahada barışın temsili olur” görüşü dikkat çekiyor. Bu senaryonun hayata geçmesi durumunda Türkiye’nin, yeni dönemin güvenlik mimarisinde oyun kurucu bir ülke olarak konumlanabileceği konuşuluyor.
Diricanlı paylaşımında ayrıca tarihî bir duruma dikkat çekti: “Bugün 29 Ekim, Cumhuriyetin 102’nci yılı. Yüzyıl önce küllerinden doğan bir millet, bugün yıkılmış şehirlerde barışı inşa edebilecek güçte. Cumhuriyet sadece bir tarih değil, barışın, iradenin ve yeniden doğuşun adıdır.”
Washington’daki bu gelişmeler, Türkiye’nin bölgesel diplomasideki rolünün önümüzdeki dönemde çok daha belirleyici olacağının sinyallerini veriyor.
Yerel Haberler Bilim Merkezi ile Üniversiteden “Siber Dayanışma” semineri
Yerel Haberler Galatasaray ile Samsunspor ligde 65. kez karşılaşacak
Yerel Haberler Hizmetin gücü filoya yansıyor
Yerel Haberler ABB’de memurlar için sds sözleşmesi yeniden imzalandı
Yerel Haberler Bodrum’da sağanak: Rögarlar taştı, caddeler göle döndü
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021