Yerel Haberler - 05.11.2026 - 6:29
ANKARA – BHA
Türkiye’nin enerji üretimi, tüketimi ve altyapısına yönelik uzun vadeli hedeflerini ortaya koyan “Milli Enerji 2040” vizyonu, Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) öncesinde açıklanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni enerji yol haritasının ayrıntılarını bugün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilecek tanıtım programında paylaşacak.
Programa kamu ve özel sektör kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum temsilcileri ile ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileri katılacak.
Türkiye’de ve dünyada elektrik talebinin arttığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, yeni enerji vizyonunun temel unsurlarından birinin elektrikleşme olacağını belirtti.
Bayraktar, “Elektrik talebi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor. Bu kapsamda, yeni enerji mimarimizin merkezinde elektrikleşme (elektrifikasyon) olacak. Sanayiden ulaşıma, binalardan tarıma kadar ekonomimizin bütün alanlarında elektriğin kullanımının artacağı yeni bir döneme giriyoruz. Her alanda elektrikleşmeyi artıracağız.” dedi.
Elektrik kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte üretim ve iletim altyapısının da güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Milli Enerji 2040” kapsamında elektrik üretimi ve altyapısına milyarlarca dolarlık yatırım öngörüldüğünü bildirdi.
Yeni enerji vizyonunda yenilenebilir kaynakların payının artırılması da öncelikli hedefler arasında yer alacak.
Yenilenebilir enerjinin dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması açısından önem taşıdığını belirten Bayraktar, bu hedeflerin Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon politikasıyla uyumlu olduğunu söyledi.
Bayraktar, “Yenilenebilir enerji, arz güvenliğimize katkı sağlarken yerli bir kaynak olarak dışa bağımlılığımızı azaltıyor. Ayrıca, 2053 net sıfır emisyon hedefimizle de tam olarak örtüşüyor. Bu açıdan yenilenebilir enerji alanında çok büyük hedeflerimiz bulunuyor. 2040’a geldiğimizde de Türkiye, enerjisinin yaklaşık yüzde 70’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek COP31’de, “Milli Enerji 2040” kapsamında belirlenen hedeflerin uluslararası katılımcılara aktarılması planlanıyor.
Bakan Bayraktar, enerji sisteminin daha dirençli, esnek ve güvenli hâle getirilmesine yönelik çalışmaların da zirvede ele alınacağını belirtti.
Bayraktar, “Lansmanda ilan edeceğimiz iddialı hedefleri, Antalya’da muhataplarımızla da paylaşacağız. Kuracağımız daha dirençli, daha esnek ve daha güvenli enerji sistemimizi anlatacağız. Ayrıca, bölgesel ve küresel ölçekte bağlantısallığın önemine vurgu yapacağız.” dedi.
Yerel Haberler Milas’ta Zeytin Festivali heyecanı: 3 günlük program
Yerel Haberler Prof. Dr. Zakir Avşar: Güney Kore bizim neyimiz?
Yerel Haberler Türkiye’nin 2040 enerji yol haritası bugün açıklanacak
Yerel Haberler Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, yeniden ifadeye çağrıldı
Yerel Haberler Kars’ta 145 okulda denetim
Yerel Haberler Kars Valisi Ziya Polat, SYDV’de incelemelerde bulundu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021