Türkiye ve Macaristan 16 anlaşma imzaladı: Ticaret hedefi 10 milyar dolara yükseldi

Yerel Haberler - 09.12.2025 - 6:34

ANKARA-BHA

Erdoğan, Türkiye–Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısı kapsamında Orban’ı ve heyetini İstanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Konseyin 2013’ten bu yana iki ülke arasındaki çok yönlü iş birliğinin güçlenmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Erdoğan, ilişkilerin 2022’de stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini hatırlattı.

16 yeni anlaşma imzalandı

Erdoğan, görüşmelerde sadece mevcut ilişkilerin gözden geçirilmediğini; enerji, ulaştırma, ticaret, savunma sanayi, kültür ve eğitim gibi birçok alanda iş birliğini derinleştirecek 16 yeni anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının yanı sıra istihbarat ve savunma sanayi otoritelerinin de katılımıyla kurulan ortak istişare mekanizmasının ilk toplantısının yapıldığını belirten Erdoğan, ayrıca iki ülke Dışişleri Bakanlarının başkanlığında çalışacak Ortak Planlama Grubu kurulmasına karar verildiğini söyledi.

“Ticaret hacmi hedefimizi 10 milyar dolara yükselttik”

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de hızla büyüdüğüne dikkat çeken Erdoğan, mevcut 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin neredeyse gerçekleşmek üzere olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Orban’la belirlediğimiz 6 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaşmak üzereyiz. Güçlü ticaret potansiyelimizi dikkate alarak hedefimizi 10 milyar dolar olarak güncellemeyi görüştük” dedi.

Erdoğan, savunma sanayi alanında ortak üretimi de içeren yeni proje çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, Avrupa’daki değişen güvenlik yapısı nedeniyle bu iş birliğinin öneminin daha da arttığını vurguladı.

Enerji, bilim ve inovasyon öncelikli alanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji ve ulaştırmayı stratejik ortaklığın temel alanları arasında gördüklerini ifade ederek, 2025’in “Türkiye–Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı” ilan edildiğini ve yapay zekâdan dijitalleşmeye kadar 28 ortak eylemin hayata geçirildiğini söyledi.

“AB sürecinde Macaristan’ın desteğine güveniyoruz”

Erdoğan, Macaristan’ın Türk dünyası ile ilişkileri güçlendiren katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Stratejik hedefimiz olan AB üyeliği sürecinde Macaristan’ın yapıcı katkılarını sürdüreceğine eminiz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, toplantının iki ülke arasındaki köklü dostluğun daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Yerel Haberler 2026-MSÜ sınav sonuçları açıklandı

Yerel Haberler Malatya’da borçlandırma işlemleri için son 2 gün

Yerel Haberler DP Beypazarı İlçe başkanı Enver Atak: İlçemiz için herkes taşın altına elini koyması gerekir

Yerel Haberler Kars’ta gitar kurslarına ilgi

Yerel Haberler Ebru Eroğlu’na Ret, komutana göreve dönüş

Yerel Haberler AK Parti Milletvekili Babacan, Malatya konut takvimini açıkladı

Yerel Haberler Eskişehir’de kent konseyleri buluşuyor

Yerel Haberler Türkiye genelinde yağışlı hava etkisini sürdürecek, sıcaklıklar yükselişe geçecek

Yerel Haberler Artvinli Taekwondocular madalya için Antalya’ya gitti

Yerel Haberler İpsala’da hassas burunlar uyuşturucuyu buldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021