Yerel Haberler - 24.03.2026 - 0:00
ANKARA-BHA
Trump, Florida’daki hafta sonu tatilinden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, İran’la “hiçbir şeyi garanti etmeyen ancak anlaşma ihtimali yüksek” bir uzlaşı zemini olabileceğini belirtti.
Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada İran tarafının da bir anlaşma yapma arzusunda olduğunu ve bugün olası bir telefon görüşmesi planladıklarını ifade etti. Görüştükleri kişilerin “içeriden ve saygı gören figürler” olduğunu söyleyen Trump, Venezuela’daki örneğe atıfta bulunarak bu sürecin sonuç verebileceğini öne sürdü. Trump, nükleer silahlar ve balistik füzeler gibi konularda ABD’nin taleplerinde net olduğunu söyleyerek Orta Doğu’da barış istediklerini vurguladı.
Başkan, İran’daki zenginleştirilmiş uranyum stoklarına yönelik denetim konusunda da “anlaşma olursa biz gider alırız” şeklinde konuştu ve İran’daki henüz tanımlanmamış yetkili liderlerle temas kurduklarını dile getirdi.
Trump’ın diplomasi iddialarına rağmen Tahran’dan gelen resmi açıklamalar bu söylemleri yalanlıyor. İran Meclis Başkanı ve Dışişleri Sözcüsü, ABD ile herhangi bir doğrudan müzakere veya görüşme yapılmadığını belirtirken, Trump’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
ABD tarafı ise Trump’ın yakın çevresinin İran’la bazı konularda “önemli noktalar üzerinde anlaşma sağladıklarını” söylediğini haber ajansları bildiriyor, ancak bu görüşmelerin kapsamı ve tarafların niyetleri belirsizliğini koruyor.
Ayrıca Trump, Hürmüz Boğazı’nın “görüşmeler işe yararsa çok yakında açılabileceğini” iddia etti ve boğazın ileride İran’ın bir sonraki lideriyle ortak kontrol edilebileceğini öne sürdü. İran’ın deniz petrolü üzerindeki yaptırımların geçici olarak kaldırılabileceğini de belirtti. Diplomasi sinyallerinin verilmesine rağmen her iki tarafın resmi söylemleri arasında çelişkiler bulunuyor.
Yerel Haberler Samsun’da zincirleme kaza: 19 kişi yaralandı
Yerel Haberler İsparta’da kaza yapan gençler Burdur’da defnedildi
Yerel Haberler AYM denetiminde 3 partiye suç duyurusu kararı
Yerel Haberler Türkiye – Romanya maçına Fransız hakem
Yerel Haberler Yurt genelinde yağışlı hava etkisini devam ettirecek
Yerel Haberler DAKA artık Çakay’a emanet!
Yerel Haberler Artvin Valisi Ergün, mantar üretim tesisini inceledi
Yerel Haberler 2026-MSÜ sınav sonuçları açıklandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021