TİMBİR Başkanvekili Cüneyd Altıparmak’tan sosyal medya şirketlerine tebligat önerisi

Yerel Haberler - 24.03.2026 - 0:00

ANKARA – BHA 

Dijitalleşme mevcut sistemi zorluyor

TİMBİR Başkanvekili  Altıparmak tarafından hazırlanan taslağın genel gerekçesinde, mevcut tebligat sisteminin dijital çağın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı vurgulandı. Fiziksel adres temelli yapı üzerine kurulu olan 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun, küresel sosyal medya platformları karşısında etkinliğini kaybettiği ifade edildi.

Türkiye’de milyonlarca kullanıcıya hizmet sunan sosyal ağ sağlayıcılarının, hukuki süreçlerde muhatap alınamaması ve tebligat yapılamaması önemli bir sorun olarak öne çıkarıldı.

“Fiili varlık – hukuki yokluk” vurgusu

TİMBİR Başkanvekili Altıparmak’ın hazırladığı metinde, sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de aktif şekilde faaliyet göstermesine rağmen hukuki sorumluluktan kaçınabildiği belirtilerek bu durum “fiili varlık – hukuki yokluk” çelişkisi olarak tanımlandı.

Elektronik tebligat zorunlu hale geliyor

Teklife göre:

Alternatif tebligat yöntemleri de düzenlendi

Altıparmak’ın teklifinde, platformların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda iki alternatif yöntem öngörülüyor:

1. yöntem: Platformun sitesinde yer alan e-posta adresine gönderilen bildirim, 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacak.

2. yöntem: Tebligatlar BTK bünyesinde oluşturulacak “Sosyal Ağ Sağlayıcılarına İlanen Tebligatlar” bölümünde yayımlanacak ve yine 5 gün sonra yapılmış kabul edilecek.

Her iki yöntemde de, tebligatın alınmaması veya reddedilmesi süreci geçersiz kılmayacak.

Tebligatlar Türkçe olacak

Teklife göre sosyal medya şirketlerine yapılacak tüm tebligatlar Türkçe olacak ve bu tebligatların kabulü zorunlu tutulacak.

Uluslararası örnekler dikkate alındı

Altıparmak’ın hazırladığı taslakta, Avrupa’daki düzenlemelere de atıf yapıldı. Özellikle Dijital Hizmetler Yasası ve NetzDG gibi düzenlemelerin, dijital platformların yerel hukuk sistemlerine karşı sorumluluk üstlenmesini zorunlu kıldığına dikkat çekildi.

Yerel Haberler Çanakkale’de nefes kesen anlar: 112 ekibi ambulansta doğum yaptırdı

Yerel Haberler Araçta telefon tutucu ve koku yasağı iddiasına resmi açıklama

Yerel Haberler Restoran ve kafelerde ayrıntılı menü dönemi başlıyor

Yerel Haberler Ordu’da karayolları yatırımları hız kazanıyor

Yerel Haberler Burdur Karamanlı‘ya yeni tesisler geliyor

Yerel Haberler Bayram tatili kazalarında en büyük pay hız ihlalinin oldu

Yerel Haberler Futbolcu Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde 7 tutuklama

Yerel Haberler İran’dan Tel Aviv’e füze saldırısı: 6 İsrailli yaralandı

Yerel Haberler Mustafa Özaydın’ın bağışıyla sağlık yatırımı hayata geçiyor

Yerel Haberler Antalya Hali’nden 64 ülkeye dev ihracat

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021