Teknoloji Bağımlılığı Bir Gerilemedir

Aksaray Haberleri - 11.03.2016 - 14:42

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çavuş, endüstriyel devrimlerle iletişim imkânlarının genişlediğini ve bilgi akışının hızlandığını ancak, aynı sürecin enformasyon kirliliğini arttırdığını ve kolay erişimin bir uyuşukluğu da beraberinde getirdiğini söyledi. Teknolojinin, üretim ve kullanım açısından bir ilerleme olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Çavuş, teknoloji bağımlılığının ise bir gerileme olduğuna vurgu yaptı.

– Modern Zamanlarda İletişim Teknikleri Farklılaştı –

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından her hafta düzenlenen Felsefe Toplantılarının 37’incisinde konuşan Çavuş, “Modern Çağın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı” başlıklı bir sunum yaptı. İletişimin en önemli boyutlarından birisinin teknolojik araçlar aracı edilerek kurulan iletişim olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çavuş, “İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden itibaren iletişimin kişilerarası boyutta, yüz yüze gerçekleştirildiği biliniyor. O dönemlerde tekniğin kullanıldığı iletişimler de var; mağara duvarlarına çizilen resimler, ateş yakarak çıkarılan dumanlar, yerlilerin çıkardığı sesler, güvercinlerin kullanılması… Tüm bunlar iletişimden başka bir şey değil. Modern zamanlara gelindiğinde ise iletişim teknikleri, yaşam tarzının ve üretim biçimlerinin değişmesi nedeniyle farklılaşmıştır. Modern zamanların en önemli özelliği, üretim biçimlerinin değişmesi ve buna bağlı olarak da iletişim tekniklerinin değişmesidir” dedi.

– Endüstriyel Devrimlerin Pozitif ve Negatif Sonuçları Var –

Modernitenin bilimsel devrimler, kültürel devrimler ve endüstriyel devrimler şeklinde üç temel sacayağı olduğunu kaydeden Çavuş, endüstriyel devrimlerle ortaya pozitif ve negatif sonuçlar çıktığına dikkat çekti. Bu süreçle iletişim ve ulaşım imkânlarının arttığını, bilgi akışının hızlandığını, eğitim-öğretim ve bilimselliğin ivme kazandığını, kültürleşme çeşitlerinin yaygınlaşmaya başladığını, zaman-mekân algısının değiştiğini, yaşam standartlarının yükseldiğini, yaşam alanlarının değişmeye başladığını söyleyen Selahattin Çavuş, negatif sonuçları ise şöyle açıkladı: “Elbette sürecin kaybettirdikleri de var. Metalaşma başladı, sahicilik ve sanatsal değerin yok olduğu bir zamana girildi, sosyalleşme kavramı değişmeye başladı, kent mekânları terk edildi ve sanal mekânlara yönelim başladı, kolay erişim tembelliği ve uyuşukluğu da beraberinde getirdi, enformasyon kirliliği arttı, gösteriş ve tüketim çılgınlığı yükseldi, teknoloji fetişizmi ortaya çıktı… Tüm bunlar da yeni bir bağımlılık olan teknoloji bağımlılığını meydana getirdi. Yani önce insan-insan ilişkisi vardı, sonra ortaya insan-makine ilişkisi çıktı, şimdi ise makine-makine ilişkisine doğru bir gidiş olduğu görülüyor. Teknoloji, üretim ve kullanım açısından bir ilerleme olarak değerlendirilebilir ama teknoloji bağımlılığı bir gerilemedir.”

Yapılan konuşmanın ardından ASÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çavuş, öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı.

Aksaray Haberleri 92 Milyon 211 Bin TL Destek Ödemesi Bereketli Olsun

Aksaray Haberleri ABİDE Araştırması Aksaray’da da Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden Emeklilere Ücretsiz Kuaför Hizmeti

Aksaray Haberleri ASÜ Tıp Fakültesinin Yeni Dekanı Prof. Gölgeler Oldu

Aksaray Haberleri İstanbul Bilim Festivali ASÜ’nün Katkılarıyla Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Baro Başkanı Ay Oldu

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden 23 Nisan’a Özel Çocuk Şenliği

Aksaray Haberleri Başkan Dinçer, Koltuğunu Çocuklara Bıraktı

Aksaray Haberleri Aksaray’ın Kalbinde Yeni Bir Şehir İnşa Ediyoruz

Aksaray Haberleri ATSO Üyeleri TÜYAP’ta Yapı Fuarına Katıldı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021