Taksilerde dijital denetim dönemi: Mali cihaz zorunluluğu geliyor

Yerel Haberler - 08.01.2026 - 8:47

ANKARA-BHA

Yeni uygulamayla, taksiyle yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kayıtlı ekonominin desteklenmesi, belge düzenine uyum sağlanması ve kartla ödeme imkanlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, taksimetreyle bağlantılı ve belirli teknik özellikleri taşıyan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış “taksi mali cihazı” kullanımı zorunlu olacak.

Son tarih 1 Temmuz

Taslağa göre, taksimetre takılması zorunlu olan taksilerle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, 1 Temmuz’a kadar onaylı taksi mali cihazlarını kullanmaya başlaması gerekecek. Yeni mükellefiyet tesis edilmesi ya da mevcut taksimetrenin değiştirilmesi durumunda ise, işe başlama veya taksimetre değişikliğini izleyen en geç 30 gün içinde onaylı cihazın kullanılması zorunlu olacak. Bu süre içinde fiilen yolcu taşımacılığına başlanması halinde, faaliyete başlamadan önce cihazın aktif hale getirilmesi gerekecek.

Yeni plakalar için 2027 tarihi

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih ile Bakanlık tarafından verilen ilk onay tarihi arasında, yeni plaka tahsisiyle faaliyete başlayan mükellefler için uygulama 1 Ocak 2027 itibarıyla başlayacak.

Kartlı ödeme zorunlu hale geliyor

Mükellefler, taksi mali cihazını kullanmak zorunda oldukları tarihi izleyen 15 gün içinde, en az bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısıyla üye iş yeri anlaşması yapmakla yükümlü olacak. Bu kapsamda, banka kartlarıyla yapılan ödeme talepleri cihazlar üzerinden kabul edilecek.

Teknik denetim TÜBİTAK ve TSE’de

Taksi mali cihazları ile bu cihazlarla bağlantılı çalışacak taksimetrelere ilişkin teknik incelemeler, GİB tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde TÜBİTAK ve TSE tarafından gerçekleştirilecek. Cihazlar, fiş düzenleyebilen veya e-belge düzenleyebilen olmak üzere iki farklı türde tanımlanacak.

Elle tutar girişi yapılamayacak

Uygulamaya göre, taksimetrenin açılmasıyla birlikte taksi mali cihazında da işlem otomatik olarak başlayacak. Ücretin hesaplanmasıyla eş zamanlı olarak cihazdaki işlem sonlandırılacak. Taksimetre, taksi mali cihazından bağımsız çalışamayacak. Ücret hesaplandıktan sonra, cihazdan fiş veya e-belge düzenlenmeden taksimetrenin yeniden kullanılması mümkün olmayacak.

Aynı şekilde, taksi mali cihazı da taksimetreden bağımsız çalışamayacak ve tek başına fiş ya da e-belge düzenleyemeyecek. Tutar bilgisi, taksimetreden cihaza otomatik olarak aktarılacak; elle tutar girişi kesinlikle yapılamayacak.

Yerel Haberler İsrail’den Tahran’a saldırı: Bölgedeki tansiyon yükseldi

Yerel Haberler Küba: ABD saldırısına hazırız, barış için diyaloğa açığız

Yerel Haberler Ders zili yeniden çaldı: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı

Yerel Haberler İran’dan Basra Körfezi uyarısı: Mayın seçeneği gündemde

Yerel Haberler El freni faciası: Aracını durdurmak isterken hayatını kaybetti

Yerel Haberler OSKİ sondaj çalışmalarına hız verdi

Yerel Haberler A Milli Takım’ın yeni formaları tanıtıldı

Yerel Haberler Bayram sevinci yasa döndü: Aynı aileden 2 kişi hayatını kaybetti

Yerel Haberler Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Yerel Haberler Erzurum’da deprem alarmı: Horasan’da iki sarsıntı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021