Suya, Sabuna Dokunun…!

Aksaray Haberleri - 08.05.2017 - 15:37

*** Dünya Sağlık Örgütüne göre, bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanıyor.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; Sağlığın korunması ve hastalıkların yayılmasını engellemek, sağlığa zarar verebilecek ortamlardan korunmak ve el hijyenine dikkat çekmek için bilgilendirme amaçlı basın bülteni yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs tarihinin “Dünya el hijyeni günü” olarak kabul edildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; vatandaşları el ve tırnak temizliği, kişisel hijyen konusunda uyararak, “suya, sabuna dokunun” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gelişmekte olan ülkelerdeki bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Kaya; Dünyada, her yıl 3 milyondan fazla çocuğun, hijyen kurallarına uyulmaması, ishal yapan hastalıklar ile yeterli ve sağlıklı içme suyu kullanılmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kişisel olarak sağlığın korunması için yapılabilecek hijyen uygulamaları

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; Günlük yaşamda kişi sürekli dış ortam kirleticilerinin etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki birçok kirletici etmene dokunur. Bunlar arasında mikropların yanı sıra kimyasal kirleticiler de vardır. Özellikle çocuklar canlı kıranlar başta olmak üzere kimyasal kirleticilerden kolayca etkilenebilirler. Mikroplar kadar kimyasal kirleticilerin de varlığı çok kez fark edilmez. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. Kirli eller ağıza götürdüğünde kirletici etmenler vücuda girebilir. El hijyeninin sağlanmasında tırnak temizliği de önemlidir. Tırnaklar sürekli uzar ve altında kir, yağ ve kimyasallar kolayca birikir. Bu nedenle tırnaklar kısa kesilmelidir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır.

Su ve sabun en önemli temizlik araçlarıdır

Dr. Kaya; Günlük yaşamda kirlenen ellerin düzenli olarak su ve sabunla yıkanması gerekir ve yeterlidir. Bu yöntem hem ucuz, hem de pek çok sağlık sorununu önlemeden en etkili yöntemdir. Kişisel ve toplum sağlığı için birey olarak suya sabuna dokunmak zorundayız. El hijyeni için kullanılan farklı temizlik maddelerinin ise vücut sağlığına zarar vermemesi önemlidir. Özellikle içeriği bilinmeyen ve piyasada el hijyenini sağladığı ileri sürülen ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Eller Ne Zaman Yıkanmalıdır?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; “Günlük hayatta el yıkama aslında gündelik yaşamın bir parçası olmalı, ellerin kirlendiği her anda eller yıkanmalıdır. Kişisel hijyen uygulaması olarak eller, yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra, saçlar tarandıktan, hayvanlarla temas sonrasında, çöp ya da kirli yüzeyle temas sonrası, yemek yapmadan önce, bebeğin altını temizledikten sonra mutlaka yıkanması gerekir” dedi.

Dr. Kaya; son olarak bireyin, el hijyeninin yanısıra kişisel temizlik için, tırnak bakımına, saç temizliği ve bakımına, yüz, boyun ve koltuk altı temizliğine, ağız ve diş temizliği ile ayak temizliğine dikkat etmesi ve düzenli aralıklarla banyo yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Aksaray Haberleri 92 Milyon 211 Bin TL Destek Ödemesi Bereketli Olsun

Aksaray Haberleri ABİDE Araştırması Aksaray’da da Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden Emeklilere Ücretsiz Kuaför Hizmeti

Aksaray Haberleri ASÜ Tıp Fakültesinin Yeni Dekanı Prof. Gölgeler Oldu

Aksaray Haberleri İstanbul Bilim Festivali ASÜ’nün Katkılarıyla Yapılacak

Aksaray Haberleri Aksaray Baro Başkanı Ay Oldu

Aksaray Haberleri Aksaray Belediyesinden 23 Nisan’a Özel Çocuk Şenliği

Aksaray Haberleri Başkan Dinçer, Koltuğunu Çocuklara Bıraktı

Aksaray Haberleri Aksaray’ın Kalbinde Yeni Bir Şehir İnşa Ediyoruz

Aksaray Haberleri ATSO Üyeleri TÜYAP’ta Yapı Fuarına Katıldı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021