Pentagon açıkladı: İran saldırılarının maliyeti 11,3 milyar dolar

Yerel Haberler - 12.03.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, saldırıların yalnızca ilk altı gününün maliyeti 11 milyar doların üzerine çıktı.

Pentagon yetkilileri ABD Kongresi üyelerine yaptıkları bilgilendirmede operasyonların maliyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Pentagon yetkilileri, İran’a yönelik saldırıların başladığı 28 Şubat’tan sonraki ilk altı günlük süreçte askeri operasyonların maliyetinin 11,3 milyar doları aştığını Kongre üyelerine aktardı. Söz konusu rakamın, ABD’li yetkililer tarafından Kongre’ye sunulan en kapsamlı maliyet hesaplamalarından biri olduğu ifade edildi.

Gerçek maliyet daha da artabilir

Dikkat çekilen bir diğer nokta ise hesaplamanın henüz tüm harcamaları kapsamadığı yönünde. Değerlendirmeye, saldırılar öncesinde bölgeye yapılan askeri sevkiyatlar ile personel ve ekipman konuşlandırma giderlerinin dahil edilmediği belirtildi. Bu nedenle operasyonun toplam maliyetinin ilerleyen süreçte çok daha yüksek seviyelere ulaşabileceği değerlendiriliyor.

ABD ve İsrail 28 Şubat’ta saldırı başlatmıştı

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasında müzakereler devam ederken 28 Şubat’ta İran’a yönelik askeri operasyon başlatmıştı. Iran ise saldırılara karşılık olarak başta ABD üslerinin bulunduğu Qatar, United Arab Emirates ve Bahrain olmak üzere bölgedeki bazı hedeflere saldırılar düzenledi.

İranlı yetkililerden can kaybı açıklaması

İranlı yetkililerin açıklamalarına göre ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılarda 1332 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında üst düzey yetkililerin de bulunduğu bildirildi. Saldırılar sırasında İran’ın dini lideri Ali Khamenei’nin de hayatını kaybettiği yönündeki iddialar uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Yerel Haberler Başkan Saruhan, yağmur altında takımını uğurladı

Yerel Haberler Sel felaketinin yaşandığı 3 il için 40 milyon TL’lik kaynak

Yerel Haberler ÖSYM’den adaylara hafta sonu sınavı duyurusu

Yerel Haberler AKK’de engelli bireyler için sanatın gücü konuşuldu

Yerel Haberler RTÜK, EPRA toplantısında medyaya güven ve çocukların dijital ortamda korunması konularını ele aldı

Yerel Haberler Kırıkkale’de öğrenciler güreşle spora kazandırılıyor

Yerel Haberler İstanbul Anadolu Yakası için turuncu kodlu yağış uyarısı

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki sel felaketi ile ilgili Bakan Kurum’dan bilgi aldı

Yerel Haberler CHP’den 48 isim ihraç edildi: İşte tam liste

Yerel Haberler Ankara’da kuvvetli yağış cumartesi gecesine kadar sürecek

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021