Yerel Haberler - 18.07.2025 - 6:31
ANKARA-BHA
Devlet memurlarına doğum veya evlat edinme sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte, kamu görevlilerine çocuklarının doğumundan ilköğretim çağına başlayana kadar haftalık çalışma sürelerinin yarısı kadar çalışabilme imkânı getirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası müjdesini verdiği uygulamaya dair ayrıntılar netleşti. Yeni düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi kadın ve erkek tüm memurları kapsıyor. Yarı zamanlı çalışma hakkı hem doğum yapan anneler hem de eşleri doğum yapan babalar için geçerli olacak. Aynı şekilde, evlat edinen memurlar da bu haktan yararlanabilecek.
Yönetmelikte, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın her iki eşin de talep etmeleri halinde yarı zamanlı çalışabileceği belirtildi. Ancak kamu kurumlarında şube müdürü ve üzeri unvanlarda görev yapanlar ile yurt dışı teşkilatında çalışan memurlar kapsam dışında bırakıldı.
Yarı zamanlı çalışacak memurun haftalık görev süresi normal sürenin yarısı olacak ve haftada en az üç gün çalışması gerekecek. Günlük mesai süresi 3 saatten az, 8 saatten fazla olamayacak. Memurlar bu dönemde maaşlarının ve diğer ödemelerinin yarısını alacak.
Çalışma saatleri, memurun talebi veya kurumun hizmet ihtiyacına göre Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki kez değiştirilebilecek. Ancak yarı zamanlı çalışan memurlar, çalışma saatleri dışında ve öğle tatilinde çalıştırılamayacak.
Kadın memura bu dönemde ayrıca süt izni verilmeyecek. Yıllık izin, hastalık ve mazeret izinleri, 657 sayılı Kanun çerçevesinde belirlenen süreler kadar kullanılabilecek. Ulusal bayram ve resmi tatiller de yarı zamanlı çalışılmış sayılacak.
Memurun çocuğunu kaybetmesi, evlatlık ilişkisinin sona ermesi, çocuğun ilkokula başlaması veya memurun tam zamanlı çalışmaya dönme talebi gibi durumlarda hak sona erecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, bu hak daha önce yalnızca yaklaşık 1000 memur tarafından kullanılabiliyordu. Yeni yönetmelikle birlikte kapsam genişletildi ve ilk etapta 20 ila 30 bin memurun bu haktan faydalanması bekleniyor.
Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak
Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu
Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı
Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak
Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu
Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz
Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021