Yerel Haberler - 21.05.2026 - 0:00
MALATYA – BHA
Valilik tarafından yapılan açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımının ihracatta kalıntı sorununa neden olduğu belirtilerek üreticilerin mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden reçete alması gerektiği vurgulandı.
Valilik açıklamasında, 2011 yılından bu yana Malatya’daki kayısı bahçelerinde etkili olan erik koşnilinin, bu yıl yoğunluğunda azalma görülmesine rağmen yağışlı ve değişken hava şartları nedeniyle halen ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi. Üreticilerin doğru zamanda ve bilinçli şekilde mücadele etmelerinin büyük önem taşıdığı kaydedildi.
Açıklamada zararlının biyolojisine ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçiren zararlının, havaların ısınmasıyla birlikte gelişimini sürdürdüğü, mayıs ayından itibaren yumurtlama dönemine geçtiği ve bir dişinin kabuğu altında 2 bin ila 3 bin arasında yumurta bulunabildiği belirtildi.
Erik koşnilinin özellikle gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturduğu, ağaçları zayıflatarak dalların kurumasına yol açtığı ifade edilirken, salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle yaprakların solunumunu engellediği ve meyve üzerinde mantar oluşumuna neden olarak kaliteyi düşürdüğü bildirildi.
Valilik açıklamasında kültürel mücadele yöntemlerine de yer verilerek, yoğun bulaşık dalların budanıp bahçeden uzaklaştırılması, ağaç bakımının düzenli yapılması ve sık dikimden kaçınılması gerektiği kaydedildi. Kimyasal mücadelede ise özellikle mart sonu-nisan başında yazlık yağlarla ilaçlama yapılmasının önemine dikkat çekildi.
Öte yandan kayısının ihracat ürünü olduğu hatırlatılan açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımının kalıntı sorununa yol açtığı ve yapılan analizlerde reçetesiz kullanılan ilaçlar nedeniyle bazı ürünlerde kalıntı tespit edildiği belirtildi. Bu nedenle üreticilerin mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak reçeteli ilaç kullanmaları gerektiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, nisan-haziran döneminde kullanılabilecek ilaçlar ve doz bilgileri de üreticilerle paylaşıldı.
Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz
Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu
Yerel Haberler Eğitimin geleceği ve kalite vizyonu zirvesi Şanlıurfa’da
Yerel Haberler Gazze’de can kaybı artıyor: Son bilanço 73 bin 58
Yerel Haberler Sabah Gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun gazi babası Cemil Müderrisoğlu vefat etti
Yerel Haberler Edirne’de 665. Kırkpınar coşkusu görkemli açılışla başladı
Yerel Haberler Kars’ta ekmek fiyatlarına zam: Yeni tarife 15 lira oldu
Yerel Haberler AKK’ya İz Bırakanların Konuğu Leyla Gencer oldu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021