Malatya merkez sosyal konutlarının kura tarihi belli oldu

Yerel Haberler - 21.07.2026 - 0:00

MALATYA – BHA 

Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “COP31’e Giden Süreçte İklim Dirençli Şehirlerin Geliştirilmesi: Taahhütlerden Eyleme” başlıklı toplantıda, deprem sonrası yeniden inşa süreci ile iklim değişikliğine dirençli şehircilik anlayışı uluslararası platformda ele alındı.

Toplantının moderatörlüğünü İLBANK Uluslararası İlişkiler Grup Başkanı Şevket Altuğ Taşdemir üstlenirken, panele TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, JICA Türkiye Ofisi Baştemsilcisi Daisuke Watanabe, UN-Habitat Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Erfan Ali ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Baş Çevre Uzmanı Denis Jordy katıldı.

Toplantıda konuşan TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, kurumun deprem bölgesindeki çalışmaları hakkında bilgi vererek, Malatya’da yürütülen projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TOKİ’nin dar ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konut üretimini önceleyen bir anlayışla çalıştığını belirten Sungur, ürettikleri konutların yüzde 42’sinin dar ve orta gelir grubuna, yüzde 10’unun TOKİ olmasa ev sahibi olamayacak vatandaşlara, yüzde 13’ünün kentsel dönüşüm projelerine, yüzde 26’sının ise deprem ve diğer afetler sonrası inşa edilen afet konutlarına ayrıldığını söyledi. Kaynak geliştirme projelerinin yüzde 8,5, tarımköy uygulamalarının ise yüzde 0,5’lik paya sahip olduğunu ifade etti.

Deprem sonrası şehirlerin yeniden ayağa kaldırılmasında sadece konut yapmanın yeterli olmadığını vurgulayan Sungur, sanayi altyapısının da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Malatya’da sanayi sitesiyle ilgili yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz” diyen Sungur, “Depremlerde ağır hasar alan noktalardan bir tanesi oldu. Bir şehrin konutlarını yaparak insanların başlarını sokacakları yerleri yeniden inşa edebilirsiniz. Ancak sanayisini güçlendirmemişseniz, ticari alanları deprem veya diğer afetlerden sonra hızla yeniden faaliyet gösterebilecek hale getirememişseniz o şehrin ayağa kalkması çok daha uzun sürer. Bu nedenle bu alanların güçlendirilmesini son derece önemli görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Malatya’daki konut çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Sungur, “Malatya’da hemen depremin ardından başladığımız çalışmalarla yalnızca TOKİ olarak 6 bin 281 konutu tamamlama aşamasına getirdik. Büyük bir çoğunluğu tamamlandı ve teslim edildi” dedi.

Malatya merkezdeki sosyal konutlara ilişkin yeni bir gelişmeyi de paylaşan Sungur, “Cuma günü Malatya merkezdeki sosyal konutlarımızın hak sahipleri için konut belirleme kurasını çekeceğiz ve teslim sürecini başlatacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin büyük bölümünün deprem riski altında bulunduğunu hatırlatan Sungur, son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle yangın ve sel gibi afetlerin de ciddi tehdit haline geldiğini belirterek, yeni yerleşim alanlarının tüm afet riskleri dikkate alınarak planlanması gerektiğini söyledi.

Malatya’da oluşturulan yeni yerleşim alanlarına da değinen Sungur, ” Yeşilyurt ilçemize bağlı İkizce Mahallesi’nde bugün 28 bin konutumuz yer alıyor. Burayı adeta yeni bir şehir ölçeğinde kurduk. Yine Battalgazi ilçemizin Bahçebaşı bölgesinde 14 bin konutumuz bulunuyor. Bu iki büyük çeper alanda Malatya’nın deprem sonrası afet konutu ihtiyacını karşılayabilecek yeni yaşam alanları oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim alanlarının seçiminin büyük hassasiyet gerektirdiğini belirten Sungur, daha önce yerleşim bulunmayan bölgelerde çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Bu alanları seçerken doğanın yapısını, zemini ve tüm riskleri çok dikkatli analiz etmek gerekiyor. Deprem başta olmak üzere tüm afetlere dirençli şehirler kurmaya çalışıyoruz” dedi.

İkizce ve Bahçebaşı bölgelerindeki altyapı çalışmalarında birçok kurumun destek verdiğini dile getiren Sungur, “İLBANK, Karayolları Genel Müdürlüğü ve DSİ Genel Müdürlüğü başta olmak üzere altyapının oluşturulmasında emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Bölgenin yolları, su temini ve altyapı bağlantıları bu kurumların katkılarıyla hayata geçiriliyor” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Malatya’daki ev sahipliği dolayısıyla teşekkür eden Sungur, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ederek Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile Malatya Valisi Seddar Yavuz’a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.

Yerel Haberler Malatya’da COP31 hazırlıkları kapsamında uluslararası toplantı

Yerel Haberler Üniversite öğrencilerine aylık 13 bin 750 lira burs desteği

Yerel Haberler AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: Şiddet asla meşru bir yöntem olamaz

Yerel Haberler Beypazarı’ndaki 59 mahalleye yangınlara karşı su tankeri desteği

Yerel Haberler Hatay’da maymun paniği

Yerel Haberler Kahramanmaraş’taki okul saldırısına ilişkin iddianame hazırlandı

Yerel Haberler A Milli Takım FIFA sıralamasında geriledi: İşte yeni yeri

Yerel Haberler Basketbolda yeni dönem: FIBA’dan kural değişiklikleri

Yerel Haberler Sivas’tan Doğdu, Türkiye’ye ilham oldu: Bu kültür hareketi dalga dalga yayılıyor

Yerel Haberler Gençler için Akıllı Kariyer Rehberi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021