Malatya ihracatı 2026’nın ilk çeyreğinde yüzde 22 düştü

Yerel Haberler - 09.04.2026 - 0:00

MALATYA – BHA 

Malatya’nın hem mart ayında hem de ilk çeyrekte ihracatının önceki yıla göre düştüğünü kaydeden Başkan Sadıkoğlu, 2026 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 düşüşle 75 milyon 10 bin dolar ihracat yapıldığını açıkladı.

Kayısı düştü, iklimlendirme sanayi yükseldi

İlk çeyrekte kayısı ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 düşüşle 34 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, ihracatını artıran sektörleri şu şekilde sıraladı: yüzde 125 artışla iklimlendirme sanayi, yüzde 68 artışla meyve sebze mamulleri, yüzde 12 artışla çelik ve yüzde 3 artışla makine aksamları.

İran-İsrail-ABD hattında süren gerilimin ekonomik cepheye taşındığı riskleri ve bu risklerin ihracat rakamlarına yansımasını değerlendiren Başkan Sadıkoğlu, “12 Nisan 2025 tarihinde yaşadığımız zirai don, kayısı ihracatımız başta olmak üzere ilimizin diğer ihracat kalemlerini olumsuz etkiledi. İhracatçı firmalarımızın ham madde giderleri büyük bir yük haline gelmiş durumda. Ayrıca enerji ve işçi maliyetleri en büyük gider kalemi hâline geldi. Öte yandan ülkemizin güneyinde devam eden savaş hali de uluslararası ticaretteki olumsuz etkilerini artırmış durumda. Ülkeler arası gerilim nedeniyle hammadde sıkıntısı, enerji ve navlun gibi artan maliyetlerle karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor. Savaşın ekonomik cepheye taşındığı bu ortamda, sanayimizin sürdürülebilirliği için iç ve dış piyasa koşulları göz önünde bulundurularak üreten ve ticaret yapan sektörlere yönelik tüm destek mekanizmaları ve kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalıdır.” dedi.

Yerel Haberler Kent Konseyi’nden Esnaf Odası’na hayırlı olsun ziyereti

Yerel Haberler Yazıhan’a sosyal tesis ve taziye evi geliyor

Yerel Haberler DSİ 24. Bölge Müdürlüğü’nde 2026 yıkı Takdim ve Bütçe toplantısı gerçekleştirildi

Yerel Haberler Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Yerel Haberler Minik ve genç piyanistler sahnede göz doldurdu

Yerel Haberler Sultansuyu Barajı deprem sonrası yeniden hizmete alındı

Yerel Haberler AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Kan dökülmesine dönük strateji izliyor İsrail

Yerel Haberler Çarşı ve mahalle bekçiliğinde başvuru şartları değiştirildi

Yerel Haberler Gazze’de can kaybı 72 bini aştı

Yerel Haberler TBMM’de kabul edildi: Doğum izninde süre değişiyor

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021