Köşe Yazarları - 25.01.2016 - 8:39
Bel ağrısından şikâyet yaşı artık ilkokul sıralarına kadar indi. Yaş büyüdükçe bel ağrısı şikâyet oranı ise hayli artıyor. Bel ağrısı olan bireylerin hayatı zorlaşıyor. Günlük yaşam aktiviteleri bile ileri düzey ağrılarda neredeyse imkânsız oluyor. Başlangıç ve orta düzey ağrılar ise iş hayatında da kısıtlamalara neden olur. Tüm bel ağrılarının lumbar disk hernisiyle ilgili olduğunu söylemek yanlış olur. Bel ağrılarının birden fazla sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi de lumbar disk hernisidir. Çok küçük yaşlara kadar görülmeye başlanan belde ki bu hastalık. Uzman desteği alınmadığında çok hızlı bir şekilde ilerleyip cerrahi kaçılmaz hale gelebilir.
Lumbar disk hernisi omurgalardan özellikle L4-L5 arasında görülür. Diğer omurgalar arasında ise buna göre çok az olsa da yine de görülme ihtimali vardır. Neden olduğunu ise en çok merak edilen sorulardandır. Bu konuda ise tam olarak bir şeyi işaret etmek zordur. Birçok faktörün bir araya gelmesi ve bölgedeki yatkınlığında soruna zemin hazırlaması bu durumun ortaya çıkmasına yol açar. Diğer tüm etkenler zaten yeterince medyatik olduğu için ben biraz daha farklı bir noktada konuyu ele alacağım. Millet olarak acele işi severiz. Hızlı bitirip çok yatmak hoşumuza gider. Bu yüzden cerrahi bile olsa girip kurtulma isteği fazladır. Bu hastalıkta ise zorunluluk haricinde cerrahi müdahale doğru değildir. Zorunlu hallerde ise cerrahi müdahale sonrasında yine öncesinde olduğu gibi sakınılacak ve yapılacaklar olacaktır. Tek bir farkla artık bölgede önemli yapılar işlemler sonrasında asla eskisi gibi olmayacaktır. Bu yüzden cerrahi kesin çözüm değildir. Olası daha büyük problemlerden korunmak için bir müdahaledir.
Birey olarak hemen her yaş grubu bu hastalık için risk grubu diyebiliriz. Ağır kaldırmak önceki dönemlere göre artık çok görülen bir durum olmada sedanter bir yaşam tarzı da en az bunlar kadar risktir. Masa başı işleri ve öğrencinin sınav dönemleri her zaman bu hastalık için onları da riskli gruba sokar. Yani bu hastalıktan kaçış yok. Eğer bilinçliyseniz başka tabi. Yani siz hayatınızın en başından itibaren yaşam içindeki temel; yatma, oturma, ayakta durma, yürüme, koşma ve yük taşıma da doğru pozisyonları öğrenmişseniz riskli gruptan uzaklaşmaya başlamışsınızdır. Doğru bir değerlendirme sonucunda size verilen egzersizleri yaparsanız bu hastalıktan büyük oranda korunma sağlamış olursunuz.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Köşe Yazarları Kaymakam’dan yeni emniyet müdürüne ziyaret
Köşe Yazarları Yeşilyurt’ta 5 bin 970 öğrenciye sıfır atık eğitimi
Köşe Yazarları Çevrefest, Güdül’de ilgi gördü
Köşe Yazarları İspanyol Basını Çorum’u yazdı
Köşe Yazarları Hanımınçiftliği’nde vatandaşlardan başkanlara doğrudan talep
Köşe Yazarları Gastronominin Oscar’ı bir kez daha BAÜN’e
Köşe Yazarları Kars’ta hayvancılığa güç katacak proje
Köşe Yazarları MTÜ Tıp Fakültesi ilk mezunlarını verdi
Köşe Yazarları Meteoroloji’den Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021