Yerel Haberler - 21.08.2025 - 13:02
ANKARA-BHA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2022’de İstanbul’da yapılan müzakerelerde Ukrayna heyetinin girişimiyle üzerinde mutabakata varılan güvenlik ilkelerini hâlâ desteklediklerini açıkladı. Lavrov, bu ilkelerin “bölünmezlik, güvenlik ve kolektif güvenlik” esasına dayandığını vurguladı.
Moskova’da Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Belarus ve İstanbul’da yapılan müzakereleri hatırlattı. Lavrov, Kiev’in sunduğu ve her iki tarafın da parafladığı belgede, Ukrayna’nın tarafsız, nükleer olmayan bir devlet olarak kalmasının öngörüldüğünü ifade ederek:
Ukrayna’nın NATO ve diğer askeri ittifaklara katılmayacağını, güvenlik garantörleri arasında BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Almanya ve Türkiye’nin bulunduğunu söyledi.
Lavrov, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bu süreci engellediğini belirtti.
Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna ile birleşerek Rusya’yı izole etmeye çalıştığını, bu yaklaşımın “stratejik yenilgi” hedeflediğini savundu. Avrupa Birliği’nden gelen açıklamaların da barış görüşmelerini baltalamaya yönelik olduğunu iddia etti.
Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile tüm konuların en üst düzeyde ele alınması şartıyla görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Ancak Lavrov, gelecekteki olası anlaşmaların imzalanması için Ukrayna tarafındaki meşruiyet meselesinin netleşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yerel Haberler ASÜ mezunu milli güreşçi Rıza Kayaalp öğrencilerle buluştu
Yerel Haberler Kitapseverlerin buluşma noktası Kepez
Yerel Haberler Antalya’ya değer katan isimler aynı gecede buluştu
Yerel Haberler Myanmar’da akaryakıt krizi derinleşiyor: Fiyatlar zirvede
Yerel Haberler Burdur’da tarımda yeni dönem: B-Reçete sistemi tanıtıldı
Yerel Haberler Adalet Bakanı Gürlek Düzce’de ziyarette bulundu
Yerel Haberler Bilgihan: “Salda’yı dünyaya tanıtacağız”
Yerel Haberler Türkiye çevrim içi sürede dünya ortalamasını geride bıraktı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021