İsrailliler, Batı Şeria’da Filistinlilere ait zeytinlikleri tahrip etti

Yerel Haberler - 26.10.2025 - 10:11

ANKARA – BHA

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, El-Kerm bölgesinde yaklaşık iki dönümlük arazide bulunan zeytin ağaçları tahrip edildi. Arazinin, bölge sakini Mahmud Cebbarin’e ait olduğu, Cebbarin’in dün İsrailliler tarafından darbedilerek elinin kırıldığı ve ardından İsrail askerlerince gözaltına alındığı bildirildi.

Zeytin hasadı dönemine denk gelen bu olay, Batı Şeria genelinde artan İsrailli yerleşimcilerin saldırılarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Her yıl ekim ayının ikinci yarısında başlayan zeytin toplama sezonu, Filistinli çiftçiler için ekonomik ve kültürel açıdan büyük önem taşırken, saldırılar nedeniyle giderek zorlaşıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi’nin verilerine göre, Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da Filistinlilere ve mülklerine yönelik 7 bin 154 saldırı gerçekleşti. Bu saldırılarda en az 33 Filistinli hayatını kaybederken, 33 bedevi topluluğu da yerinden edildi.

Konsey Başkanı Muayyed Şaban, 21 Ekim’de yaptığı açıklamada bu yılın zeytin sezonunu “on yılların en zor dönemi” olarak nitelendirdi. Şaban, İsrail’in “askeri bölge” ilanı politikalarının Filistinlilerin tarım arazilerini kullanmalarını engellediğini de vurguladı.

Filistin Tarım Bakanlığı ise zeytin sezonunun ülke ekonomisi açısından hayati önemde olduğunu, binlerce ailenin geçimini bu sektörden sağladığını ancak bu yılki üretimin normal seviyenin yalnızca yüzde 15’i civarında kaldığını bildirdi.

Yerel Haberler Karadeniz’de petrol tankerine saldırı iddiası: “İDA ile vurulduğunu düşünüyoruz”

Yerel Haberler Erdoğan: Teşkilatımız Ramazan’da milletle gönül gönüleydi

Yerel Haberler Ak Parti Aksaray İl Gençlik Kolları, 81 il arasında Türkiye birincisi oldu

Yerel Haberler Galatasaray’dan 347 milyon euroluk dev gelir

Yerel Haberler Sosyal medya devlerine 3 milyon dolar tazminat

Yerel Haberler Rusya’dan Washington ve Tel Aviv’e çağrı: İran’ın nükleer tesislerine saldırılar durmalı

Yerel Haberler “Yenidoğan çetesi” davasında tutukluluk devam kararı

Yerel Haberler Son kullanma tarihi geçmiş 50 ton tavuk imha edildi

Yerel Haberler İstanbul’da sahte içki operasyonu: 28 bin litre alkol ele geçirildi

Yerel Haberler Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler adliyeye sevk edildi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021