Işın Tedavisi Yapabilecek Hidrojellere Destek

Aksaray Haberleri - 25.11.2020 - 11:37

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, cilt kanseri başta olmak üzere ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hidrojeller geliştirme projesi, TÜBİTAK’tan destek aldı.

Hidrojeller günümüzde, kontakt lensler, yapay organlar ve kendisini onarabilen akıllı malzemeler üzerinde uygulanabiliyor. Bu kapsamda “Yakın Kızıl Ötesi Heptametinsiyanin Boyası İçeren Fotodinamik Hidrojel” isimli bir araştırma projesi hazırladıklarını ve projenin TÜBİTAK’tan destek aldığını ifade eden ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, “Hidrojeller vücut içerisinde çeşitli ilaçları taşımakta ve belirli uygun koşullarda ilaçların salınımını yaparak hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Biz, geliştirdiğimiz proje ile ışın tedavisine imkân veren ve sıcaklığa duyarlı bir malzeme elde etmeye çalışacağız. Bu malzeme ışıkla etkileştiğinde veya vücut sıcaklığına geldiğinde aktifleşecek. Böylece cilt kanseri başta olmak üzere, ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıklarda kullanılabilecek” dedi. Hidrojellerin biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Algı, elde edilecek hidrojelin bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı da etkili olmasını beklediklerini vurguladı. Projede, yüksek lisans öğrencisi Rümeysa Sarıgöl de yer alıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Melek Pamuk Algı’yı çalışması münasebetiyle tebrik etti.

Aksaray Haberleri TAG Otoyolu’nda zincirleme kaza: 2 ölü, 10 yaralı

Aksaray Haberleri TAG Otoyolu’nda zincirleme kaza: Ölü ve yaralılar var

Aksaray Haberleri Okullarda ikinci dönem “Bayrak Sevgisi” ile başlıyor

Aksaray Haberleri Altın piyasasında hızlı gerileme

Aksaray Haberleri Basketbol liglerinde haftanın maç takvimi belli oldu

Aksaray Haberleri Apple beklentileri aştı: Satışlar yüzde 16 arttı

Aksaray Haberleri 23 ilde uyuşturucuya darbe: 6 milyon hap ele geçirildi

Aksaray Haberleri Restoran ve kafelerde zorunlu servis ve kuver ücretine yasak

Aksaray Haberleri 58 il için sarı kodlu uyarı: Fırtına ve kuvvetli yağış geliyor

Aksaray Haberleri TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nde benzin tankında patlama

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021