İBB Soruşturmasında Şüpheli Sayısı 330’a yükseldi: İmamoğlu ve 104 kişi tutuklu

Yerel Haberler - 22.07.2025 - 12:04

İSTANBUL-BHA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda “para sayma görüntüleri” ile gündeme gelen yolsuzluk soruşturmasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı iştirak şirketleri ve üst düzey yöneticileriyle ilgili iddialar derinleşti. Aralarında görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 105 şüpheli tutuklanırken, 215 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı. Soruşturmada toplam şüpheli sayısı 330’a yükseldi.

Tanık beyanları, HTS kayıtları, MASAK raporları, kamera görüntüleri ve mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporlar doğrultusunda başlatılan soruşturmada, “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “rüşvet”, “irtikap”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalar yer aldı.

İlk operasyon ve gözaltılar

19 Mart’ta gerçekleştirilen ilk operasyonda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, danışmanı Murat Ongun, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş ve İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 87 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemler sonrası sevk edildikleri nöbetçi sulh ceza hâkimliğince İmamoğlu dahil 48 kişi tutuklandı.

Arka arkaya gelen operasyonlar

Soruşturma kapsamında 26 Nisan’dan itibaren 7 yeni operasyon daha düzenlendi. Bu süreçte toplam 330 kişiye yönelik işlem yapıldı. İBB bürokrasisinin çeşitli birimlerinde görev alan müdürler, danışmanlar, şirket yöneticileri, meclis üyeleri ve iş insanları hakkında gözaltı ve tutuklama kararları verildi.

Soruşturmada 74 şüpheli, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade verdi. Bunlardan 39’u tahliye edildi. Tanık ve şüpheli beyanlarında, iştirak şirketlerinde oluşturulan gayriresmî yapılar, usulsüz ihaleler, rüşvet ilişkileri, “gizli kasa” aracılığıyla para transferleri ve kamu kaynaklarının zarara uğratılması gibi birçok iddia yer aldı.

Bazı ifadelerde, ödemelerin alınabilmesi için yüksek tutarlarda para istenildiği, resmi maaşlara ek olarak gayriresmî ödemeler yapıldığı, güvenli evlerde nakit paraların saklandığı öne sürüldü. Şüphelilerin beyanları soruşturmanın genişlemesinde belirleyici oldu.

Tutuklu sayısı ve soruşturmanın gidişatı

Soruşturma kapsamında bugüne kadar 105 şüpheli tutuklandı. 215 kişi hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanıyor. Kolluk birimleri halen, İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un danışmanı olarak tanıtılan Emrah Bağdatlı ve iş insanı Murat Gülibrahimoğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tutuklandığı 23 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.

Yerel Haberler Etimesgut Belediyesi’nde zimmet soruşturması: 4 gözaltı

Yerel Haberler Anadolu basınının duayen ismi Feridun Fazıl Özsoy hayatını kaybetti

Yerel Haberler Yeni haftada yağış etkisini sürdürüyor

Yerel Haberler Antalya Büyükşehir’e yolsuzluk soruşturmasında yeni gözaltı

Yerel Haberler Üniversitelilerden köy okuluna anlamlı dokunuş

Yerel Haberler Başkan Fatma Betül Sayan Kaya Isparta‘ya geldi

Yerel Haberler Milliler Dünya Kupası için sahaya çıkacak: Rakip Kosova

Yerel Haberler İmamoğlu hakkında yargı mensuplarına yönelik sözleri nedeniyle yeni soruşturma

Yerel Haberler Alacabel’de kar kalınlığı 5 santime ulaştı

Yerel Haberler Isparta İyi parti il başkanı görevden alındı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021