Hamas, Gazze’de ateşkes için Kahire’de temaslara başladı

Yerel Haberler - 13.08.2025 - 6:31

ANKARA – BHA

Hamas yöneticilerinden Tahir en-Nunu, heyetin Gazze’deki savaşın yanı sıra Batı Şeria, Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki gelişmeleri de ele alacağını belirtti. Nunu, “Dr. Halil el-Hayye başkanlığındaki Hamas heyeti, Gazze’deki imha savaşına son vermek, insani yardımların girişini sağlamak ve halkımızın acılarını hafifletmek için Mısırlı yetkililerle istişarelerde bulunacak” ifadelerini kullandı.

Nunu, görüşmelerde Filistin iç uzlaşısının sağlanması, ulusal birlik çabalarının ilerletilmesi ve Mısır ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konularının da gündemde olacağını aktardı. “Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi liderliğinde Mısır’ın bugüne kadar gösterdiği tüm çabaları takdir ediyoruz. Mısır ile ilişkilerimiz sağlam ve güçlü, ortak çalışmalarımız kesintisiz sürüyor” dedi.

İsrail tarafında görüş ayrılıkları

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, ismi açıklanmayan kaynaklar, “Kısmi bir anlaşma önerilse dahi mevcut aşamada müzakerelerde ilerleme sağlanıp sağlanamayacağı” konusunda İsrail müzakere heyetinde fikir ayrılıkları bulunduğunu aktardı.

Haberde, Hamas heyetinin Kahire temaslarında, hareketin silah bırakması ve 50 esirin tek seferde serbest bırakılmasını içeren “kapsamlı bir anlaşma” ihtimalinin gündeme gelebileceği iddia edildi. Arabulucuların, tarafları yeniden müzakere masasına döndürmek için baskıyı artırmasının beklendiği ifade edildi.

Hamas ise geçmişte birçok kez, “direnişin silahsızlandırılması” ya da Gazze’den çekilmesi yönündeki tüm önerileri reddetmiş, Gazze’nin geleceğine dair düzenlemelerin Filistinli tarafların uzlaşısıyla belirlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gazze’de 20’si sağ olmak üzere 50 İsrailli esir bulunduğu tahmin ediliyor. Hamas, İsrail’in saldırıları durdurması, Gazze’den çekilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında esirleri tek seferde salıvermeye hazır olduğunu daha önce açıklamıştı. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinli grupların silahsızlandırılmasını da kapsayan yeni koşullar öne sürerek bu öneriye mesafeli yaklaşıyor.

Yerel Haberler Isparta’da “yaşayan miras şöleni”ne yoğun ilgi

Yerel Haberler Her Yaşta Sanat Çalıştayı’na büyük ilgi

Yerel Haberler İstihdamda hedef nitelikli iş gücü

Yerel Haberler Altın fiyatlarında güncel durum

Yerel Haberler A Milli Takım, Dünya Kupası bileti için final maçına çıkacak

Yerel Haberler Bakan Gürlek: Hafızlık eğitimi tamamlayan 25 kişiye icazet belgesi verildi

Yerel Haberler Aksaray’da mart ayı denetimlerinde yüzlerce işletme kontrol edildi

Yerel Haberler Aksaray Belediyesi’nden Biyolojik Mücadeleyle Haşerelere Erken Müdahale

Yerel Haberler Küresel gerilim altını hareketlendirdi

Yerel Haberler 5 yerleşim yeri için sandık kurulacak

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021