Endonezya’dan 16 yaş altına sosyal medya yasağı

Yerel Haberler - 28.03.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

Cakarta yönetimi, bu adımla Güneydoğu Asya’da söz konusu uygulamayı hayata geçiren ilk ülke oldu.

Endonezya İletişim ve Dijital İşler Bakanı Meutya Hafid, hükümetin ülkede faaliyet gösteren tüm dijital platformlara, ürün ve hizmetlerini yürürlükteki mevzuata uygun hale getirmeleri yönünde talimat verdiğini açıkladı. Mevzuata uyum konusunda taviz verilmeyeceğini vurgulayan Hafid, Endonezya’da faaliyet gösteren tüm ticari kuruluşların yasal düzenlemelere uymakla yükümlü olduğunu ifade etti.

“Çocuklarımızı korumak zorundayız”

Yeni düzenlemenin uygulanmasının kolay olmayacağını belirten Hafid, çocukların dijital ortamda korunmasının öncelikli hedef olduğunu dile getirdi. Hafid, “Çocuklarımızı kurtarmak için adımlar atmalıyız. Kolay değil. Yine de bunu sonuna kadar götürmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Popüler platformlara erişim kısıtlanacak

6 Mart’ta alınan karar doğrultusunda yürürlüğe giren düzenleme, kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda YouTube, TikTok, Facebook, Instagram, Threads, X, Bigo Live ve Roblox gibi popüler platformlarda 16 yaş altındaki kullanıcılar için erişim kısıtlaması getirilecek. Yeni uygulamanın yaklaşık 70 milyon genci etkilemesi bekleniyor.

Avustralya’dan sonra ikinci adım

Benzer bir düzenleme daha önce Avustralya’da hayata geçirilmişti. Ülkede 16 yaş altı gençlerin sosyal medya platformlarına erişimini yasaklayan yasal düzenleme, 10 Aralık 2025 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Yerel Haberler Dündar Ziya Gültekin son yolculuğuna uğurlandı

Yerel Haberler 131 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Yerel Haberler İstanbul’daki selde can kaybı 4’e yükseldi

Yerel Haberler Üniversite öğrencilerinden kan bağışı dayanışması

Yerel Haberler Ordu’nun camilerinde temizlik mesaisi

Yerel Haberler Bakan Şimşek: Amacımız şeffaf ve güvenilir bir sermaye piyasası oluşturmaktır

Yerel Haberler 22 ilde DEAŞ operasyonu: 59 şüpheli yakalandı

Yerel Haberler Bornova’da fırın ve kaldırım işgallerine denetim

Yerel Haberler Bornova’da 3. Yaş Üniversitesi yeni döneme başladı

Yerel Haberler Bornova’da çocuklar 50 zeytin fidanı dikti

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021