Yerel Haberler - 08.03.2026 - 0:00
ANKARA – BHA
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), araç plakalarına yönelik uygulamalar hakkında kamuoyunda ortaya çıkan soru işaretleri ve yanlış bilgilendirmeler üzerine açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, Türkiye’de kullanılan standart plakaların Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basıldığı ve üzerinde mühür ile çeşitli güvenlik özellikleri bulunduğu belirtilerek, bu plakalar için herhangi bir değişim zorunluluğunun olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, yalnızca APP olarak bilinen standart dışı plakaların kullanılması durumunda plaka değişimi veya yeniden basım işleminin gerekli olduğu vurgulandı. Standart ölçülere uymayan, üzerinde mühür ve güvenlik unsurları bulunmayan ya da mevzuata aykırı şekilde basılmış plakaların kullanımının yasak olduğu hatırlatıldı.
Bu tür plakaları kullanan araç sahiplerinin polis ya da jandarma birimlerine başvurarak kayıp veya tespit işlemi yaptırmaları, ardından noter aracılığıyla yeni plaka başvurusunda bulunmaları ve TŞOF tarafından yetkilendirilen plaka basım noktalarında plakalarını bastırmaları gerektiği belirtildi.
Öte yandan TŞOF mühürlü plakaların ölçülerinin veya özelliklerinin değiştirilmiş olması halinde de araç sahiplerinin noterden plaka basım talep belgesi alarak yetkili plaka basım merkezlerinde aynı plakanın yeniden basımını yaptırabilecekleri bildirildi.
Standart dışı plaka kullanımının tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanacağı ve araçların plakaları uygun hale getirilene kadar trafikten men edilebileceği ifade edildi.
Denetimlerin ise 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme amacıyla sürdürüleceği belirtilerek, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için araçlarında yalnızca mevzuata uygun ve TŞOF mühürlü standart plakaları kullanmaları gerektiği hatırlatıldı.
Yerel Haberler Kazakistan’da ilk: Fransız Merkezi çalışmalarını sürdürüyor
Yerel Haberler Ted Ankara Koleji Stem Olimpiyatları’na damga vurdu
Yerel Haberler Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turu maçları başlıyor
Yerel Haberler Galatasaray maçı öncesi Liverpool’a Alisson’dan kötü haber
Yerel Haberler Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hançeroğlu, Rizeli dostlarıyla iftarda buluştu
Yerel Haberler Sivas’ta yıkım çalışmasında hasar: 21 daire tahliye edildi
Yerel Haberler Yeni düzenleme kapsamında sürücüler araçlarındaki standart dışı sistemlerini söktürmeye başladı
Yerel Haberler UEFA’dan Halil Umut Meler’e Şampiyonlar Ligi görevi
Yerel Haberler Putin’den Avrupa’ya enerji mesajı: İş birliğine açığız
Yerel Haberler Aydın’da ÇEMBER-115 operasyonu: 52 kişi yakalandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021