Yerel Haberler - 11.12.2025 - 10:41
ANKARA-BHA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, bazı kamu görevlilerinin elektronik imzalarının rızaları dışında kopyalanarak sahte belgeler üretildiği iddiasıyla hareket eden e-İmza suç örgütünün işleyişini ayrıntılarıyla ortaya koydu. Soruşturmada, örgütün elebaşının “Hoca” kod adlı Ziya Kadiroğlu olduğu, aralarında Gökay Celal Gülen, Zeynep Karacan ve Ayhan Ateş’in de bulunduğu 18 kişinin örgüt üyesi olarak faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Diğer 104 sanığın ise usulsüz düzenlenen mesleki eğitim sertifikalarından faydalandığı belirlendi.
İddianameye göre örgüt, sahte kimlik ve sürücü belgeleriyle elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarına başvurarak kamu personeli adına usulsüz e-İmzalar üretti. Milli Eğitim Bakanlığı sistemlerine bu imzalarla girilerek direksiyon ve e-sınav sonuçlarında hukuka aykırı değişiklikler yapıldığı, başarısız görünen kişilerin “sertifika almaya hak kazandı” statüsüne geçirildiği kaydedildi.
Soruşturmada, bazı şüphelilerin e-sınav hakları dolmuş olmasına rağmen sistemde peş peşe farklı aşamalara taşındığı, böylece sınav süreçlerinin tamamen manipüle edildiği belirlendi. Sanıkların kendi e-Devlet hesaplarından sonuçları kontrol ettiği, sahte belgelerden haberdar olduklarının anlaşıldığı aktarıldı.
Örgütün hiyerarşik bir yapıyla çalıştığı, Kadiroğlu’nun üyeleri yönlendirdiği, sahte e-İmza üretimi için elektronik imza şirketlerinin bayilerine bizzat talimat verdiği tespit edildi. Örgütün Ankara’da “Tuzem Akademi” adlı iş yerini faaliyet merkezi olarak kullandığı, kart basım makineleri ve sahte GSM hatlarıyla kimlik gizleme yöntemlerine sahip olduğu kaydedildi.
İddianamede, Kadiroğlu’nun üyeleri üzerinde baskı kurduğu, hatta bazılarını darbettiği bilgisine yer verildi. Dijital kayıtlarda elebaşının “kamera kayıtlarını silin” talimatı verdiği, üyelerin ise bu talimatlara koşulsuz uyduğu belirlendi.
Örgüt elebaşı Ziya Kadiroğlu için 4 yıldan 136 yıla kadar hapis istendi. Sanıklar hakkında “örgüt kurma ve yönetme”, “örgüte üye olma”, “resmi belgede sahtecilik”, “kişisel verilerin hukuka aykırı kullanımı”, “Elektronik İmza Kanunu’na muhalefet” ve “ÖSYM hizmetlerine ilişkin kanuna aykırılık” suçlamaları yöneltildi. İddianame, Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Yerel Haberler DAKA artık Çakay’a emanet!
Yerel Haberler Artvin Valisi Ergün, mantar üretim tesisini inceledi
Yerel Haberler Serik emniyetine 5 yeni araç takviyesi
Yerel Haberler 2026-MSÜ sınav sonuçları açıklandı
Yerel Haberler Malatya’da borçlandırma işlemleri için son 2 gün
Yerel Haberler DP Beypazarı İlçe başkanı Enver Atak: İlçemiz için herkes taşın altına elini koyması gerekir
Yerel Haberler Ebru Eroğlu’na Ret, komutana göreve dönüş
Yerel Haberler Eskişehir’de kent konseyleri buluşuyor
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021