Doğum izni 24 haftaya çıkıyor: Düzenleme TBMM’ye geliyor

Yerel Haberler - 08.12.2025 - 8:16

ANKARA-BHA

Yeni düzenlemeden; memurlar, işçiler, askeri personel, hakim ve savcılar, KİT personeli ve akademisyenler dahil çalışma hayatındaki tüm kadınların yararlanması öngörülüyor.

“Devlet Memurları Kanunu”, “İş Kanunu” ve “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu”nda yer alan hükümler yeniden düzenlenerek, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 haftalık analık izni tüm statülerde eşitlenmiş olacak.

Babalık izni 10 güne yükseliyor

Mevcut uygulamada İş Kanunu’na tabi çalışanlar için 5 gün olan babalık izni, yeni düzenleme ile tüm personel için 10 gün olarak uygulanacak. Böylece farklı statüler arasındaki izin farklılıkları ortadan kalkacak.

Koruyucu ailelere ilk kez izin hakkı

Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri de koruyucu aile izinleri oldu. İlk kez getirilen bu hak ile; memur, işçi ve askeri personel olup 3 yaşından küçük bir çocuğa koruyucu aile olan çalışanlara 10 günlük izin verilmesi planlanıyor.

İzin süreleri eşitleniyor

Mevcut durumda kadın memurlar doğumdan önce ve sonra 8’er hafta izin kullanırken, işçiler için de toplam 16 hafta doğum izni bulunuyor. Yeni düzenleme ile kamu ve özel sektördeki tüm kadın çalışanların eşit ve genişletilmiş analık izni hakkına sahip olması amaçlanıyor.

Yeni yılda hayata geçmesi bekleniyor

Düzenlemenin, Bakanlık ile AK Parti’nin yapacağı son değerlendirmelerin ardından TBMM’ye sunulması bekleniyor. Meclisin görüşme takvimine alınmasının ardından yasanın yeni yılda yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Yerel Haberler Haziran ayı doğum yardımı ödemeleri annelerin hesaplarına geçti

Yerel Haberler Dünya Kupası’nda tarihi rekor: Tribünlerde 3,6 milyon seyirci

Yerel Haberler Beşiktaş GAİN’e EuroLeague daveti

Yerel Haberler Şile Belediyesi soruşturmasında 16 şüpheli gözaltına alındı

Yerel Haberler Antalya’da orman işçilerine MYK sınavı yapıldı

Yerel Haberler BHA Genel Müdürü Kaçar, Manavgat’ın değerlerini kaleme aldı

Yerel Haberler Keçiborlu’da hizmet sahada şekilleniyor

Yerel Haberler Gram ve çeyrek altında düşüş rüzgarı

Yerel Haberler Beypazarı’nda 10.250 öğrenci karnelerini aldı

Yerel Haberler Burdur Kızılkaya’da 2026 hasat sezonu başladı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021