Başkent’te bir ilk: Türk annelerine saygı, sergi ile taçlandı

Yerel Haberler - 20.11.2025 - 12:18

ANKARA – BHA

Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde, Anağa Qürmet (Anneye Saygı) Müzesi, UNESCO Kazakistan Milli Komisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti Halklar Asamblesi, Ankara Üniversiteliler Derneği ve Türk Tarih ve Kültür Vakfı iş birliğinde “Türk Dünyası Anneleri” sergisi sanatseverlerle buluştu.

Türk kadının vefası, birleştirici gücü ve anne sıcaklığından ilham alınarak hazırlanan sergide, Anneye Saygı Müzesi’nin özel koleksiyonundaki Türk annelerinin portre çizimleri ile Kazakistan Halk Asamblesi Kadın Komitesi koleksiyonundaki takı ve başlıklar sergilendi.

Türk dünyası anneleri ilk defa başkent Ankara’da sergileniyor

Türk dünyasının tarihsel kimliğine yön veren devlet, toplum önderi, kültür ve bilim insanlarının annelerini konu alan portreler Başkentliler tarafından büyük ilgi gördü.

Sergide yer alan eserlerin sahibi olan Kazakistan Anneye Saygı Müzesi’nin Müdürü ve el sanatları ustası Gülnar Abiş, “Ankara’da böyle bir sergi açmaktan kıvanç duyuyoruz” diyerek serginin açılışını gerçekleştirdi.

“Kültürleri yakınlaştırmak için anne faktörü çok önemlidir”

Serginin Başkent Ankara’da bir ilk olduğunu belirten Kazakistan Halk Asamblesi Anneler Konseyi Başkanı Nazipa Şanay, “Kazakistan’dan Anadolu toprağı Türkiye’ye geldiğimiz için çok mutluyuz. Başkent Ankara’da ilk defa Türk Dünyası Anneleri sergileniyor. Her bireyi dünyaya getiren bir annedir. Bir milletin, devletin gelişmesi için annenin eğitimli olması çok önemlidir. Bugün bu kültürü annenin sevgisi ve şefkati aracılığı ile tanıtmak istedik. Türkiye’nin ‘Aile Yılı’ kapsamında düzenlenen anne temalı sergimize herkesi davet ediyoruz. Kültürleri yakınlaştırmak için anne faktörü çok önemlidir” dedi.

“Türk Dünyası’nda Kadınların Manevi ve Kültürel Mirasına Adanmış Kitap Sergisi”nin de yer aldığı sergi, “Türk Dünyasının Anneleri: Mitolojiden Günümüze” başlıklı kısa tanıtım videosu, “Türk Dünyasının Anneleri–Zamanın Muhafızları” başlıklı video gösterimi ve “Umay Ana” başlıklı tiyatro gösterisi ile taçlandı.

Kazak mutfağından ikramlıkların da tadıldığı sergide, Kazak halkının manevi ve kültürel değerlerini yansıtan kutsal bir gelenek unsuru olan, aynı zamanda da anneliği, saflığı, sadakati ve barışı simgeleyen “Aq Oramal” (Beyaz Eşarp) dağıtıldı.

Sergi, 23 Kasım 2025 tarihine kadar Ankara Kent Konseyi Binası’nda sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Yerel Haberler Ankara’da FETÖ/PYD operasyonu: 9 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Yerel Haberler Erdoğan’dan Muhsin Yazıcıoğlu mesajı: “Milletimizin hafızasında özel bir yere sahip”

Yerel Haberler Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Yerel Haberler Lang’dan Galatasaray itirafı: Beklediğinizden çok daha büyük

Yerel Haberler Altın fiyatlarında yükseliş

Yerel Haberler Vatikan’da: Papa 14. Leo şeytan çıkarıcılarla bir araya geldi

Yerel Haberler İstanbul’da dev huzur operasyonu: 1065 gözaltı

Yerel Haberler Türkiye 5G’ye geçiyor: Resmi lansman 31 Mart’ta yapılacak

Yerel Haberler Aksaray İş Dünyasında Güç Birliği: AKMİB’in Yeni Başkanı Abdullah Çavdar

Yerel Haberler Futbolcu Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde 7 tutuklama

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021