Bakan Şimşek: Şokların iyi yönetildiği kanısındayım, enflasyon düşüyor

Yerel Haberler - 27.07.2025 - 12:51

ANKARA-BHA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, son aylarda hem iç hem de dış kaynaklı ekonomik şoklarla karşı karşıya kalındığını ancak bu sürecin etkin bir şekilde yönetildiğini söyledi.

Şimşek, “Büyük resme baktığınızda, şokların iyi yönetildiği kanısındayım. Şoklar öncesi seviyelere döndük. Finansal göstergelerin büyük kısmı Mart ayındaki düzeyine geldi” dedi.

“Enflasyonu yüzde 30’un altına çekeceğiz”

Ekonomide yeniden olumlu bir döngüye girildiğini belirten Şimşek, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü vurguladı. “Enflasyonda orta nokta yüzde 24, üst tahmin yüzde 29. Biz yıl sonunda yüzde 30’un altında kalacağımıza inanıyoruz” diyen Şimşek, programlarının özünün “hayat pahalılığıyla mücadele” olduğunu söyledi.

Manşet enflasyonun şu anda yüzde 35 olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, geçen yıla kıyasla önemli bir düşüş yaşandığını, özellikle gıda ve kira enflasyonunda yavaşlama görüldüğünü ifade etti. Kiralardaki yıllık artışın yüzde 83’e düştüğünü söyleyen Şimşek, bu kalemin enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti.

“Rezervler toparlandı, CDS düştü”

Bakan Şimşek, brüt rezervlerin yeniden 170 milyar dolar seviyelerine ulaştığını ve swap hariç net rezervlerde üçte ikiden fazla toparlanma yaşandığını kaydetti. Ülke risk priminin (CDS) şoklar sırasında 380 seviyesine çıktığını, ancak son günlerde yeniden 280’e gerilediğini belirtti.

“Konkordato oranı düşük, finansman maliyetleri gevşiyor”

Ekonomik sıkılaşmanın reel sektörü etkilediğini kabul eden Şimşek, ancak konkordato ilan eden firma sayısının toplam özel sektör içindeki payının yüzde 1’in altında olduğunu vurguladı. Karşılıksız çek oranının haziran itibarıyla yüzde 2,6 olduğunu, bu rakamın son 12 yılın ortalamasına yakın seyrettiğini kaydetti.

Finansman maliyetlerinde düşüş yaşandığını da belirten Şimşek, “Geçen ay yüzde 49’lardan 46’lara, şimdi de 43 civarına geriledi” dedi.

“Fiyatlar düşmeyecek ama artış hızı yavaşlayacak”

Enflasyonda düşüşün, fiyatların artış hızının azalması anlamına geldiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Fiyatların düşmesi çok istisnai bir durumdur. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de fiyatlar artmaya devam edecek, ama artış hızı azalıyor. Bu da vatandaşın hissettiği enflasyonu aşağı çekecek” diye konuştu.

Şimşek, 2026 yılında enflasyonun tek haneye inmesini hedeflediklerini, programın kararlılıkla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Yerel Haberler 12 ton çikolatalı gofret kayıp: Dev sevkiyat çalındı

Yerel Haberler Türkiye 5G’ye geçiyor: Yeni dönem yarın resmen başlıyor

Yerel Haberler ATİB’den Türk Basını ile bir araya geldi

Yerel Haberler MSB açıkladı: Türk hava sahasına giren balistik mühimmat etkisiz hale getirildi

Yerel Haberler Bakan Uraloğlu’ndan Sıfır Atık Günü mesajı: Daha sürdürülebilir bir Türkiye için çalışıyoruz

Yerel Haberler Altında yeni hafta hareketli başladı: Gözler fiyatların yönünde

Yerel Haberler “TUA Astro Hackathon” ödülleri sahiplerini buldu

Yerel Haberler AB, İran’a yönelik yaptırım kararını iki yıl daha uzattı

Yerel Haberler Prof. Dr. Zakir Avşar: Çevremizdeki savaş, enerji krizi ve Türkiye’nin stratejik gücü

Yerel Haberler 1 Nisan son gün: APP plakaya 140 bin lira ceza

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021