Bakan Bolat’tan cari işlemler açığı hakkında açıklama

Yerel Haberler - 31.07.2025 - 11:53

ANKARA-BHA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı Haziran 2025 dış ticaret verileri üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dış ticaret performansı ve cari dengeye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin ihracatının, 2024’ün aynı dönemine göre %4,1 artışla 131,4 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bolat, haziran itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 267 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını vurguladı.

Bolat, “Bu yıl 5 ay boyunca aylık mal ihracatında ve yıllık ihracatta artış sağladık. Yalnızca şubatta takvim etkili sınırlı bir gerileme yaşandı. Hazirandaki artış, 1,5 milyar doları aştı. Böylece yıllık bazda ihracat artışı 20,5 milyar dolara yükseldi” ifadelerini kullandı.

“Cari işlemler dengesinde temmuzdan itibaren fazla bekliyoruz”

Turizm gelirlerinde de artış yaşandığına dikkat çeken Bolat, yılın ikinci çeyreğinde turizm gelirlerinin geçen yıla göre %8,4 artarak 16,3 milyar dolara, ziyaretçi sayısının ise %2 artışla 16,4 milyona ulaştığını açıkladı.

Bu veriler ışığında cari işlemler dengesine dair beklentileri paylaşan Bolat, “Haziran ayında cari açığın 1-1,5 milyar dolar arasında olacağını, temmuzdan itibaren ise mevsimsel etkilerin de katkısıyla cari fazla verilmeye başlanacağını öngörüyoruz” dedi.

Dış ticarette zorlu koşullar vurgusu

Bakan Bolat, Avrupa Birliği ithalatındaki durağanlık, küresel ticaretteki zayıf talep, savaş ve karışıklıklar gibi etkenlerin zorlu rekabet koşulları yarattığını belirtti. Buna rağmen Türkiye’nin ihracatındaki artışın sürdüğünü söyleyen Bolat, bu başarının üretim ve istihdama da pozitif yansıdığını ifade etti.

Dış ticaret açığında yıllık bazda daralma var

Haziran ayında ithalatın %15,2 artışla 28,7 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, yılın ilk 6 ayında toplam ithalatın %7,2 artışla 180,8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Aynı dönemde dış ticaret açığı %16,3 artışla 49,4 milyar dolara yükseldi.

Ancak yıllıklandırılmış dış ticaret açığında bir gerileme yaşandığını vurgulayan Bolat, “Yıllık dış ticaret açığımız geçen yılın aynı ayına göre 1,6 milyar dolar azalarak 89,2 milyar dolara düştü” bilgisini paylaştı.

“İhracatçılarımız için destekler sürecek”

Bakan Bolat, küresel ölçekteki tüm zorluklara rağmen ihracatçılara sağlanan desteklerin süreceğini ve ticari diplomasinin daha da güçlendirileceğini belirterek, “2025 yılında da kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak

Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu

Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı

Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak

Yerel Haberler St. Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlandı

Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı

Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu

Yerel Haberler AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’dan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ziyaret

Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz

Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021