Trafikte yeni dönem başladı: Koruyucu ekipman zorunlu hale geldi!

Yerel Haberler - 04.11.2025 - 7:33

ANKARA-BHA

Artık sadece sürücüler değil, motosikletin arka koltuğundaki yolcular da bu ekipmanları kullanmak zorunda olacak. Uygulama 4 Kasım 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Güvenlik ön planda

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, trafikte can güvenliğini artırmayı hedefliyor. Yeni kural uyarınca, bisiklet, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet, motosiklet ve 2001 yılı sonrası üretilen T3 sınıfı traktör sürücüleri artık koruma başlığının yanı sıra koruyucu gözlük de takmak zorunda.

Dijital işlemler hızlanacak

Yönetmelikte yalnızca güvenlik değil, dijitalleşmeye yönelik düzenlemeler de dikkat çekti. Buna göre Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sürücü belgesi ve araç tescil işlemlerinde ihtiyaç duyduğu bilgileri elektronik sistemler üzerinden kamu kurumları, meslek kuruluşları ve özel şirketlerden temin edebilecek.

Sürücü sicil ve tescil verilerinin elektronik ortamda paylaşılmasıyla işlemlerin daha hızlı ve güvenli şekilde tamamlanması amaçlanıyor.

Kurala uymayana ceza geliyor

Yeni zorunluluklara uymayan sürücüler 993 lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Koruyucu gözlük, eldiven veya kask eksikliği durumunda cezai işlem uygulanacak.

Yetkililer, sürücülerin hem kendi can güvenlikleri hem de yolcularının sağlığı için bu kurallara titizlikle uymaları gerektiğini hatırlattı.

Uzmanlar, özellikle motosiklet ve bisiklet kullanıcıları arasında sıkça görülen kafa ve göz yaralanmalarının, koruyucu ekipmanların yaygınlaşmasıyla ciddi oranda azalacağını belirtiyor.

Yerel Haberler Bilim Merkezi ile Üniversiteden “Siber Dayanışma” semineri

Yerel Haberler Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, memleketi Amasya’da temaslarda bulundu

Yerel Haberler Galatasaray ile Samsunspor ligde 65. kez karşılaşacak

Yerel Haberler Hizmetin gücü filoya yansıyor

Yerel Haberler Bakan Memişoğlu: Filomuza 856 yeni acil sağlık ambulansı katmış olacağız

Yerel Haberler ABB’de memurlar için sds sözleşmesi yeniden imzalandı

Yerel Haberler Bakan Bolat: 2030’da 500 milyar dolar ihracata ulaşmak elimizde

Yerel Haberler Bakan Tunç’tan “Futbolda bahis” soruşturmasına ilişkin açıklama

Yerel Haberler Türkiye’nin ilk yapay zekâ destekli gazetecilik eğitim platformu tanıtıldı

Yerel Haberler Bodrum’da sağanak: Rögarlar taştı, caddeler göle döndü

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021