Yerel Haberler - 29.07.2025 - 8:17
ANKARA-BHA
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sıcak hava uyarılarını hatırlatarak, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların sağlık açısından risk oluşturduğunu söyledi. Demirkol, özellikle gebeler, bebekler, kronik rahatsızlığı bulunan yaşlı bireyler ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin bu süreçte daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların güneşin etkisinin en yoğun olduğu öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Demirkol, çıkmak zorunda kalanlara ise geniş kenarlı şapka takmaları, güneş gözlüğü kullanmaları, açık renkli kıyafetler giymeleri ve güneş kremi kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
Sıcak havalarda vücudun daha fazla sıvı kaybettiğine dikkat çeken Demirkol, su tüketiminin önemine işaret ederek, “Bu dönemlerde asitli, yağlı ve kızartma türü yiyecekleri fazla tüketmeden, bol su içilmesini öneriyoruz. Günlük en az 2,5-3 litre su tüketilmeli. Normalden daha fazla su içilmesi bu dönem için hayati önem taşıyor.” dedi.
Demirkol, sıcaklıkların artmasıyla birlikte gıda kaynaklı sağlık sorunlarının da görülebildiğini belirtti. Açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Demirkol, “Güvenilir olmayan yerlerden yemek yenilmemeli. Toplu tüketilen gıdalarda daha dikkatli olunmalı. Evde hazırlanan ve saklama koşulları bilinen yiyecekler tercih edilmeli. Özellikle çiğ ve dış ortamda kolayca bozulabilecek besinlerden bu süreçte uzak durulmalı.” şeklinde konuştu.
İshal, kusma, bulantı ve ateş gibi belirtiler görüldüğünde vatandaşların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna, özellikle aile sağlığı merkezlerine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Demirkol, sıcak havalardan en çok etkilenen gruplar arasında gebeler, yaşlılar, yenidoğanlar ve kronik hastalığı olan bireylerin bulunduğunu ifade etti. Tansiyon, diyabet gibi hastalıkları olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış ya da onkolojik tedavi gören bireylerin de yüksek risk altında olduğuna dikkat çekti.
Yerel Haberler 1 Nisan son gün: APP plakaya 140 bin lira ceza
Yerel Haberler Brent petrolde savaş alarmı: Fiyatlar 116 doları aştı
Yerel Haberler Meteoroloji’den 14 il için sarı kodlu kar ve yağmur uyarısı
Yerel Haberler Giresun Millet Bahçesi inşaatı sona geldi
Yerel Haberler Etimesgut Belediyesi’nde zimmet soruşturması: 4 gözaltı
Yerel Haberler Yeni haftada yağış etkisini sürdürüyor
Yerel Haberler Antalya Büyükşehir’e yolsuzluk soruşturmasında yeni gözaltı
Yerel Haberler Milliler Dünya Kupası için sahaya çıkacak: Rakip Kosova
Yerel Haberler Ankara’nın yeni yol haritası çizildi: 311 kritik karar
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021