Pentagon, NATO bünyesindeki ABD personelini azaltmaya hazırlanıyor

Yerel Haberler - 21.01.2026 - 10:10

ANKARA – BHA

Washington Post’un konuya yakın askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Başkan Donald Trump ve yönetimi, ABD’nin NATO ittifakı kapsamındaki askeri varlığını küçültme yönünde adımlar atıyor.

Bu kapsamda, NATO güçlerinin eğitilmesine yönelik faaliyet yürüten “Mükemmeliyet Merkezleri” de dahil olmak üzere, ittifak bünyesinde yer alan yaklaşık 30 birimde görev yapan ABD askeri personelinin sayısının düşürülmesi öngörülüyor.

Gelecek birkaç yıla yayılması planlanan ve yaklaşık 200 personeli etkilemesi beklenen düzenleme doğrultusunda, NATO marjındaki görev süreleri sona eren personelin yerine yeni atama yapılmayacağı ifade ediliyor.

Enerji güvenliği, deniz savaşları, istihbarat ve özel operasyonlar gibi alanlarda görev yapan birimlerdeki ABD personelinin katılımının ise azaltılacağı ya da bu personelin ittifak bünyesinde farklı birimlere kaydırılacağı belirtiliyor.

ABD’de eski Başkan Joe Biden döneminde bakanlık yetkilisi olarak görev yapan Lauren Speranza, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD’nin sahadaki deneyimine dikkati çekerek, “Geri çekilmeyle beyin göçü yaşanacak.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trump, dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın brifinginde, göreve geldikten sonra NATO’nun “daha iyi bir hal aldığını” savunarak, ittifakla iyi ilişkiler içerisinde olduklarını dile getirmişti.

NATO’nun, ABD’nin askeri gücüyle orantılı bir güç sergilediğini ileri süren Trump, “Eğer biz NATO’nun yanında olmazsak, NATO çok güçlü olmaz.” açıklamasında bulunmuştu.

Yerel Haberler Serkan Başsoy gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı

Yerel Haberler AJet dış hatlarda büyüyor: 3 yeni hat açılıyor

Yerel Haberler Kdz. Ereğli ‘de plajlar bölgesi kaçak yapı ve işgallerden temizlendi

Yerel Haberler Beşiktaş’ın yeni orta sahası İstanbul yolunda

Yerel Haberler Aksaray’a hızlı tren müjdesi! Dört kente birden bağlanacak

Yerel Haberler AFCON finaline ağır ceza! Senegal ve Fas’a yaptırım

Yerel Haberler Yılmaz: Dezenflasyon süreciyle birlikte istihdam piyasasında olumlu tablo devam ediyor

Yerel Haberler Aksaray’ın Kaderini Değiştirecek Hızlı Tren Yatırımı Hayata Geçiyor

Yerel Haberler 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Kamuda Yapay Zekâ ele alındı

Yerel Haberler Duran: Bağımlılıkla mücadele devletin vazgeçilmez güvenlik alanıdır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021