Gümrüklerde 74,8 milyar liralık kaçak eşya yakalandı

Yerel Haberler - 28.09.2025 - 12:11

ANKARA – BHA

Kaçakçılıkla mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesi, vergi kayıplarının azaltılması ve toplum sağlığı ile güvenliğini tehdit eden unsurların bertaraf edilmesi temel hedefler arasında yer alıyor. Bakanlık, bu hedefler doğrultusunda hem iç piyasa dengesinin korunmasına hem de adil ve yasal ticaretin sürdürülebilirliğine büyük önem veriyor.

9 ayda 5 binden fazla operasyon

Gümrük Muhafaza birimleri, yılın ocak-eylül döneminde kaçakçılıkla mücadele kapsamında 5 bin 349 operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlar sonucunda ele geçirilen kaçak eşya toplam değeri 74 milyar 777 milyon 919 bin 962 lirayı buldu.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla operasyon sayısında %4 artış, ele geçirilen kaçak eşya değerinde ise %130 oranında artış yaşandı.

İstanbul Havalimanı ilk sırada

Yapılan operasyonlarda en fazla kaçak eşya, 31,7 milyar lira ile İstanbul Havalimanı’nda ele geçirildi. Onu 11,6 milyar lira ile Gürbulak Gümrük Kapısı ve 4,1 milyar lira ile Kapıkule Gümrük Kapısı takip etti. Operasyonlarda en çok yakalanan kaçak ürün türü ise uyuşturucu madde oldu.

Yüksek teknoloji ile kaçakçılığa geçit yok

Kaçakçılığı önlemede ileri teknolojik donanımlar önemli rol oynuyor. Gümrüklü sahalarda kullanılan farklı tipteki x-ray tarama sistemleri, araç takip sistemleri, dedektör köpekler, videoskop cihazları ve kimyasal madde tespit cihazları ile yasa dışı geçişlerin önüne geçiliyor.

Yerel Haberler Hürmüz krizi Asya’yı vurdu: Yakıt karnesi, kapanan iş yerleri ve uzaktan çalışma dönemi

Yerel Haberler Başkan Yıldırım 11 vatandaşa daha tapularını teslim etti

Yerel Haberler Prof. Dr. Veysel Ayhan: Körfez’de İran-BAE gerilimi

Yerel Haberler Borsa İstanbul güne artıda başladı

Yerel Haberler Itso üyelerine e-ticaret eğitimi

Yerel Haberler HEKİMSEN’den dijital sağlık hamlesi: HADEM365 yayında

Yerel Haberler Mart kapıdan baktıracak: Hafta sonu kar ve fırtına geliyor

Yerel Haberler Aile Bakanlığı’ndan “kiracılara barınma desteği” iddialarına yalanlama

Yerel Haberler Biber fiyatıyla oynayan markete 1,8 milyonluk yaptırım

Yerel Haberler Dünya Türkiye’yi konuşuyor! Bizim Çocuklar manşetlerde

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021