Gökyüzünde nadir bir buluşma

Yerel Haberler - 23.01.2026 - 6:38

ANKARA – BHA

Ay’ın büyüyen hilal evresinde olacağı bu akşam, üç gök cisminin dizilimi, gökyüzünde adeta bir “gülen yüz” görünümü oluşturacak. Hilal biçimindeki Ay ağız şeklini andırırken, Satürn ve Neptün ise bu figürün gözleri gibi konumlanacak.

Bu etkileyici gökyüzü olayı, gün batımının hemen ardından batı ufkuna yakın bir noktada gözlemlenebilecek. Ay ve Satürn, havanın kararmasıyla birlikte çıplak gözle rahatlıkla seçilebilecek. Ancak dizilimin üçüncü üyesi olan Neptün, oldukça sönük bir gezegen olduğu için ancak dürbün ya da teleskop yardımıyla görülebilecek.

Uzmanlar, gök cisimlerinin ufka yakın bir konumda olacağına dikkat çekerek, gözlem yapmak isteyenlerin bina ya da ağaç gibi engellerin bulunmadığı açık alanları tercih etmesini öneriyor.

Gökbiliminde “kavuşum” terimi, iki ya da daha fazla gök cisminin Dünya’dan bakıldığında birbirine çok yakın görünmesi durumunu ifade ediyor. Bu akşam yaşanacak üçlü kavuşum ise, hem astrofotoğrafçılar hem de doğa tutkunları için görsel açıdan kaçırılmayacak bir manzara sunuyor.

Yerel Haberler IPARD III Programı’nda 95 projeye 1,2 milyar lira hibe desteği

Yerel Haberler Dünya Gıda Günü’nde Kasapoğlu’ndan gıda güvenliği mesajı

Yerel Haberler Türkiye genelinde aranan şahıslara yönelik operasyonda 912 yakalama

Yerel Haberler Antalya’da düzenleneceği duyurulan çocuk yarışmasına inceleme

Yerel Haberler Gece müzeciliğinde ziyaretçi sayısı 1,3 milyonu aştı

Yerel Haberler Bakan Işıkhan duyurdu: Sel bölgeleri için 2 bin kişilik İŞKUR desteği

Yerel Haberler 6. Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu Niğde’den yola çıktı

Yerel Haberler Alo Adalet 135, 81 ilde vatandaşların hizmetinde

Yerel Haberler Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes, tarihe ışık tutuyor

Yerel Haberler Resmî Gazete’de yayımlandı: 31 bin 54 sağlık personeli alınacak

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021