Endemik türü koparmanın cezası 699 bin lirayı aşıyor

Yerel Haberler - 18.01.2026 - 12:46

ANTALYA – BHA

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Deniz, endemik ve nesli tehlike altındaki bitkilerin korunmasına yönelik ağır yaptırımlara dikkat çekti. Deniz, 2026 yılı itibarıyla endemik bir bitkiyi koparmanın 699 bin 245 TL, bu bitkilerin habitatını tahrip etmenin ise 3 milyon 496 bin 768 TL idari para cezası ile karşılık bulduğunu açıkladı.

Türkiye’nin floristik açıdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, bu zenginliğin aynı zamanda biyokaçakçılık açısından ciddi bir risk taşıdığına işaret etti. Endemik bitkilerin yalnızca bulundukları doğal ortamda yaşayabildiğini belirten Deniz, bu türlerin doğadan izinsiz şekilde toplanmasının kesinlikle yasak olduğunu söyledi.

Şüpheli durumlarda vatandaşların kolluk kuvvetlerine haber vermesi gerektiğini ifade eden Deniz, “İyi niyetle koparıldığı düşünülse bile bu durum cezayı ortadan kaldırmaz. Endemik türlerin korunması sadece kurumların değil, tüm toplumun ortak sorumluluğudur” dedi.

Uzmanlar, özellikle bahar ve yaz aylarında artan doğa gezilerinde vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, endemik ve koruma altındaki bitkilere zarar verilmemesi çağrısında bulunuyor

Yerel Haberler Devlet Bahçeli: AB Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmiyor

Yerel Haberler Isparta Eğirdir’de otomobilde 2 genç ölü bulundu

Yerel Haberler Süper Lig kulüplerinin yeni sezon bütçe sınırları belli oldu

Yerel Haberler İran’dan dondurulmuş varlık açıklaması: Herhangi bir kısıtlama yok

Yerel Haberler TOKİ’den vatandaşlara sahte site uyarısı

Yerel Haberler Barajlardaki su seviyesi artık her gün açıklanacak

Yerel Haberler Kaymakam’dan yeni emniyet müdürüne ziyaret

Yerel Haberler Yeşilyurt’ta 5 bin 970 öğrenciye sıfır atık eğitimi

Yerel Haberler Ankara merkezli terör operasyonunda 209 şüpheli gözaltına alındı

Yerel Haberler İspanyol Basını Çorum’u yazdı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021