Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, idari davaların sonuçlanma hızında Avrupa’yı geride bıraktı

Yerel Haberler - 02.12.2025 - 12:22

ANKARA-BHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni’nde konuştu. Yeni göreve başlayan genç hukukçuları tebrik eden Erdoğan, Türkiye’de yargı hizmetlerinde son yıllarda önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

“Yeni Türkiye’yi herkes kabullenecek”

Türkiye genelinde 25 bin 449 hakim ve savcının görev yaptığını, bunların 9 bin 812’sinin kadın olduğunu vurgulayan Erdoğan, yargıda kadın temsilinin artmasını önemsediklerini dile getirdi.

Erdoğan, “Eğitim ve staj dönemlerini başarıyla tamamlayarak mesleklerine ilk adımlarını atan kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Ülkemiz genelinde toplam 25 bin 449 hakim ve cumhuriyet savcısı görev yapıyor, 9 bin 812’sini kadın mensuplarımızın teşkil etmesini önemli buluyorum. Dereceye giren 8 genç arkdaşımızdan 5’inin kadın olması da takdire şayandır. Türkiye, kadınları hayatın dışına iten demokrasi ayıbından kurtulduk, önlerindeki engelleri kaldırdıkça kadınlar daha görünür olmaya başladı. Bazı çevrelerin bu değişime ayak uyduramadığını görüyoruz. Akıl, vicdan ve hukukla bağdaşmayan bu tepkileri teessüfle takip ettiğimizin bilinmesini isterim. Belki biraz hazım problemi çekilecek ancak yeni Türkiye’yi herkes kabullenecek dedi.

“Adalet, memleketin huzurunun baştaşıdır”

Hakim ve savcılara meslek hayatları boyunca büyük bir sorumluluk düştüğünü söyleyen Erdoğan, her dosyanın bir insanın hikayesini barındırdığını hatırlattı:

“Adalet için fedakârca çalışacaksınız. Mücadelenin en büyüğü adalet uğruna yapılandır. Önünüze gelen her dosyada bir insanın istikbali olduğunu unutmayın.”

“Yargıda dosya kapatma süresinde Avrupa’yı geride bıraktık”

Erdoğan, Türkiye’nin yargı alanında son 23 yılda önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirterek hakim-savcı sayısının kura ile birlikte 26 bin 803’e çıkacağını söyledi.

“Yargıda dosyaların kapatılma süresini kısalttık, Avrupa’yı geride bıraktık.” diyen Erdoğan, Avrupa Konseyi raporlarına göre idari mahkemelerde dosya görülme süresinin Türkiye’de 168 gün olduğunu, bu sürenin Fransa’da 314, İtalya’da ise 574 gün olduğunu aktardı.

“Yargıya parmak sallayanların korkusu, maskelerinin düşmesidir”

Son dönemde yargı mensuplarına yönelik eleştirilere de değinen Erdoğan, sert ifadeler kullandı:

“Her fırsatta hakim ve savcılara parmak sallayanların en büyük korkusu, adalet önünde maskelerinin düşme endişesidir. Yargıya ‘siyasallaştı’ ithamında bulunanlar, yargıyı tartışmaların içine çekerek kendileri siyasallaştırıyor.”

Adaletin herkesin ortak sorumluluğu olduğunun altını çizen Erdoğan, “Hukukun önünde herkes eşittir. Adalet ve hukuk sadece mahkeme kararlarıyla değil, milletçe adalete sahip çıkmakla mümkündür” dedi.

Yerel Haberler Öncelik can güvenliği

Yerel Haberler Sahte Deterjan dolum depolarına baskın

Yerel Haberler MSB’den Yunanistan’ın füze açıklamasına ve Karadeniz’deki saldırılara tepki

Yerel Haberler Erdoğan: “Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte engelsiz hale getireceğiz”

Yerel Haberler Bakan Yerlikaya: İstanbul ve Türkiye’de suç oranları azaldı

Yerel Haberler Bakan Göktaş: “Kadınları güçlendirmeye devam edeceğiz”

Yerel Haberler CHP’li Güneşhan’dan Bakan Tekin’e Halk Eğitim Merkezleri’ndeki usulsüzlüklere ilişkin soru önergesi

Yerel Haberler Avrupalıların yarısı Trump’ı “kıtaya tehdit” olarak görüyor

Yerel Haberler Merhum Cemal Öztürk için ilk vefa Doğankent’ten

Yerel Haberler Güneybatı’da sağanak alarmı: 6 il için uyarı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021