Zakir Avşar: Erdoğan’ın BM temasları, küresel adalet vizyonunun manifestosudur

Yerel Haberler - 25.09.2025 - 8:56

ANKARA – BHA

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avşar’a göre, Erdoğan’ın bu yılki BM Genel Kurulu konuşması, klasik bir lider beyanından öte, “küresel adalet vizyonunun somutlaştığı bir dış politika manifestosu” niteliği taşıyor.

“Türkiye, krizlerin pasif gözlemcisi değil, çözüm üreticisidir”

Prof. Dr. Zakir Avşar, Türkiye’nin dış politikada izlediği çok yönlü stratejiyi değerlendirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM kürsüsünden verdiği mesajları şu sözlerle özetliyor:

“Gazze meselesinde kullanılan açık ve güçlü dil, Türkiye’nin sadece kendi güvenlik endişeleriyle değil, küresel vicdan ve adalet anlayışıyla hareket ettiğini göstermektedir. ‘Gazze’de savaş değil, tek taraflı bir imha var’ vurgusu, uluslararası kamuoyuna net bir uyarıdır.”

Avşar’a göre Türkiye, bu süreçte krizlerin dışında duran değil, aktif olarak diplomatik çözüm arayan ve geliştiren bir ülke profili çiziyor. Suriye, Ukrayna, Kafkasya ve Afrika’da oynadığı arabulucu rol, bu yaklaşımın somut örnekleri arasında yer alıyor.

“Erdoğan, sadece eleştirmiyor, alternatif model öneriyor”

Prof. Dr. Avşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle BM’nin yapısal sorunlarına yönelik eleştirilerini de yapıcı bulduğunu belirtiyor. “Dünya beşten büyüktür” söyleminin sadece bir eleştiri değil, daha adil ve kapsayıcı bir uluslararası sistem için önerilen bir modelin ifadesi olduğunu vurguluyor.

“Erdoğan’ın konuşması, sadece tepkisel değil, sistem kurucu ve çözüm öneren bir içerik taşıyor. Bu yönüyle Türkiye, eleştiren değil, yön gösteren bir ülke konumuna yükseliyor.”

“360 derece diplomasi: Türkiye artık tek eksenli değil”

Prof. Dr. Zakir Avşar, Türkiye’nin dış politikasındaki çok yönlü yaklaşıma da dikkat çekiyor. Erdoğan’ın temaslarının, Doğu Akdeniz’den Afrika’ya, Kafkasya’dan ABD ilişkilerine kadar geniş bir alanda** eş zamanlı yürütüldüğünü belirten Avşar, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Türkiye artık sadece doğuya ya da batıya bakan bir ülke değil. 360 derece diplomasiyi esas alan, hem kendi bölgesinde hem de küresel ölçekte etki oluşturma kapasitesine sahip bir aktör.”

“Türkiye yüzyılı vizyonunun dış politika yansıması”

Prof. Dr. Zakir Avşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu konuşmasının sadece güncel gelişmelere dair bir açıklama olmadığını; Türkiye Yüzyılı vizyonunun dış politikadaki tezahürü olduğunu vurguluyor.

“Bu konuşma, 21. yüzyılın uluslararası düzenine Türkiye tarafından yapılmış bir vizyon sunumudur. Erdoğan, dünyaya adalet, denge ve çözüm temelinde bir çağrı yapıyor.”.

Yerel Haberler Giresun için ikamet çağrısı yapıldı

Yerel Haberler Kremlin: “Ukrayna’da hedefimiz ateşkes değil, kalıcı barış”

Yerel Haberler Kırıkkale OSB’de kimyasal fabrikada büyük yangın

Yerel Haberler Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Monaco deplasmanından 1-0 mağlup ayrıldı

Yerel Haberler “Başkanımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz”

Yerel Haberler Kepez’de insan sağlığını tehdit eden gıdalara geçit yok!

Yerel Haberler Bakan Kurum: Konya ve Karapınar’da büyük dönüşüm başladı

Yerel Haberler Isparta’dan İsa Paşa’ya vefa

Yerel Haberler Türkiye tohumda ihracatçı ülke konumunu güçlendirdi

Yerel Haberler Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 3’üncü kasım ayı yaşandı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021