Yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 31,17’ye geriledi

Yerel Haberler - 12.12.2025 - 9:14

ANKARA-BHA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları yayımlandı. Reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 65 katılımcının yanıtlarıyla hazırlanan ankette, yıl sonu enflasyon beklentisi aşağı yönlü revize edildi.

Geçen ay yüzde 1,16 olan aralık ayı TÜFE artış beklentisi bu dönemde yüzde 1,08’e indi. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi de yüzde 32,20 seviyesinden yüzde 31,17’ye geriledi. Önümüzdeki 12 ay için enflasyon tahmini yüzde 23,35, 24 ay sonrası için ise yüzde 17,45 olarak kaydedildi.

Döviz kuru beklentilerinde ise sınırlı değişim yaşandı. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL tahmini 43,4245’ten 43,0587’ye düşerken, 12 ay sonrası için beklenti 50,6169’dan 51,0809’a yükseldi.

Cari işlemler dengesine ilişkin tahminlerde artış görüldü. Bir önceki ankette 20,9 milyar dolar olan yıl sonu cari açık beklentisi 21,3 milyar dolara çıktı. Gelecek yıla ilişkin cari açık beklentisi de 24,3 milyar dolardan 25,2 milyar dolara yükseldi.

Ekonomik büyüme tahminleri ise yukarı yönlü güncellendi. Ankete göre, cari yıl için GSYH artış beklentisi yüzde 3,5’e, gelecek yıl için yüzde 3,9’a çıktı.

Para politikası tarafında aralık ayı PPK toplantısına ilişkin ilk faiz beklentisi yüzde 38,2 olarak belirtildi. İkinci toplantı için beklenti yüzde 37,01, üçüncü toplantı için ise yüzde 35,55 seviyesinde oluştu. Önümüzdeki 12 aya yönelik politika faizi beklentisi yüzde 28,15’e geriledi.

Yerel Haberler Kars Valisi Ziya Polat’tan şehit Eren Bülbül’e anlamlı vefa

Yerel Haberler AKK Ankara’ya İz Bırakanların konuğu Bülent Arınç oldu

Yerel Haberler İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Geçişler için koordinasyon uyarısı

Yerel Haberler Giresun’da asfalt çalışmalarına hız verildi

Yerel Haberler Kağızman Kaymakamı Daştan, sel olan bölgelerde incelemede bulundu

Yerel Haberler Öğretmenlik STS sonuçları belli oldu

Yerel Haberler Yavuz Ağıralioğlu: Devletimizi haleldar edecek en ufak bir lekeye tebessüm etmedik!..

Yerel Haberler DMM: Dikmen Vadisi ve Botanik Parkı’nın kapatılacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor

Yerel Haberler Kırıkkale İl Özel İdaresi’nden kırsalda altyapı seferberliği

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyanın en büyük siyasi hareketlerinden biriyiz

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021