Van Gölü’ne nefes aldıracak 98 milyon liralık proje tamamlandı

Yerel Haberler - 23.05.2026 - 0:00

VAN – BHA 

Van Gölü Havzası’nı korumaya yönelik çevre yatırımlarına bir yenisi daha eklendi. Muradiye ilçesinde yapımı tamamlanan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi hizmete alındı. VASKİ tarafından Muradiye’de hizmete alınan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, yılda tam 876 bin metreküp suyu arıtarak doğaya geri kazandıracak ve inci kefalini kirlilikten koruyacak.

Muradiye ilçesinin yıllardır çözüm bekleyen altyapı ve çevre sorunlarına köklü bir çözüm sunacak olan tesis, toplam 98 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirildi. Sürdürülebilir çevre belediyeciliği anlayışıyla inşa edilen modern tesis, Van Gölü’nün mavi kalmasını sağlarken bölgedeki doğal yaşamı da güvence altına alacak.

Son teknolojiyle inşa edilen tesis, günlük 2 bin 400 metreküp atık suyu ileri biyolojik yöntemlerle arıtma kapasitesine sahip bulunuyor. Tesiste yılda toplam 876 bin metreküp atık su çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtılarak doğaya geri kazandırılacak. Modern arıtma sistemleriyle donatılan tesiste, ileri koku giderici üniteler sayesinde çevresel rahatsızlıkların önüne geçilirken, azot ve fosfor giderimi sağlayan teknoloji ile sudaki zararlı maddeler yüksek verimle ayrıştırılacak.

Tesisin hizmete alınmasıyla birlikte, Van Gölü Havzası’ndaki su kalitesinin korunması ve bölgedeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım atılmış oldu. Özellikle Van Gölü’nün endemik türü olan inci kefalinin yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlaması beklenen yatırım, çevre odaklı altyapı projeleri arasında dikkat çekiyor.

Yerel Haberler Nilüfer Belediyesi “Anne Taksi” filosunu genişletti

Yerel Haberler “15 Temmuz Milli Hafıza Projesi” için başvuru süreci başladı

Yerel Haberler CHP kurultayı soruşturmasında 7 ilde operasyon

Yerel Haberler İçişleri Bakanı Çiftçi’den bayram trafiği uyarısı

Yerel Haberler Ağrı’da “Yabancı Dil Festivali” beğeni topladı

Yerel Haberler KDC’de ebola salgınında can kaybı artıyor

Yerel Haberler Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ankara Şubesi gazeteci Atakan Çelik’i misafir etti

Yerel Haberler Ağrı’da “Vakti Kuşanmak” sergisine ilgi

Yerel Haberler Göz kamaştıran şıklık, devleşen bir ses: Şimal Saraç nostaljinin zirvesinde

Yerel Haberler Taşmağazaları’nda geleceğe uzanacak proje

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021