Yerel Haberler - 18.09.2026 - 11:39
GİRESUN – BHA
Tirebolu Civil Köyü Derneği Başkanı Recep Karakoç, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımında uyguladığı randevu sistemine ve üreticiye tanınan “tek randevu hakkı” kısıtlamasına tepki gösterdi. Karakoç, mevcut uygulamanın üreticiyi korumak yerine tüccara mahkûm ettiğini belirtti.
Daha önce üreticilere fındıklarını TMO’ya teslim etmeleri yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlatan Karakoç, “Kendi fındığımı TMO’ya verdim, yine arkasındayım. Ancak TMO üst yönetiminin beceriksizliği ve üreticiyi mağdur eden sistemi kabul edilemez. Çürük oranı yüksek çıktı diye ‘bir daha kapımıza gelme’ anlayışı yanlıştır. Fındığın çürüğü elle seçilir; vatandaş fındığını temizleyip yeniden getirebilmelidir” dedi.
Eksik Teslimat: 900 kg hakkı olan bir üretici hava şartları nedeniyle ilk seferde 400 kg teslim edebildiyse, kalan 500 kg için sisteme tekrar randevu alamıyor.
Geri Çevrilme: İlk numunede çürük tespit edilip ürün geri çevrildiğinde, fındık temizlense dahi ikinci bir randevu imkânı sunulmuyor.
Ankara TMO yetkilileriyle saatlerce görüştüğünü, sorunu görsellerle ve milletvekilleri kanalıyla ilgili makamlara ilettiklerini belirten Karakoç, sürece dair sitemlerini paylaştı. Giresun Milletvekili Ali Temur’un çağrılarına dönmediğini iddia eden Karakoç; telefonlarına dönüş yaparak konuyu Bakanlığa ve TMO’ya taşıyan diğer Giresun milletvekillerine ve Milletvekili Nazım Elmas’a teşekkür etti.
İkinci Şans Tanınmalı: İlk numunede ret alan üreticinin ürününü ayıklayıp temizledikten sonra yeniden TMO’ya teslim edebilmesi sağlanmalıdır.
Sınırlama Kaldırılmalı: 1 ton altı ürünü olan üreticilere yönelik tek randevu kısıtlamasına derhal son verilmelidir.
Ürünün Yapısına Uygun Yaklaşım: Fındık; buğday, pirinç veya mercimek gibi değildir. Çürüğü ayıklanabilir bir ürün olduğu için üreticiye hakkaniyetli bir sistem sunulmalıdır.
Yerel Haberler Bornova’da belediye hizmetleri değerlendirildi
Yerel Haberler Artvin TSO’da Meclis Başkanı Yıldırım güven tazeledi
Yerel Haberler Serhat illerinin yöresel lezzetleri ödüllendirildi
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021