Üçlü pist operasyonu İstanbul Havalimanı’nda emisyonu düşürdü

Yerel Haberler - 18.04.2026 - 0:00

İSTANBUL- BHA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 17 Nisan 2025’te başlayan operasyonun hem kapasiteyi artırdığını hem de hava trafiğinde esneklik sağladığını belirtti. Yoğun saatlerde gerçekleştirilen uygulamayla saatte 78 iniş ve 81 kalkış gibi rekor seviyelere ulaşıldı.

Yapılan analizlere göre inişlerde ortalama 40 deniz mili mesafe tasarrufu sağlanırken, uçuş mesafelerinde yüzde 21 oranında iyileşme kaydedildi. Dar gövdeli uçaklar üzerinden yapılan hesaplamalarda ise uçuş başına yaklaşık 352 kilogram yakıt tasarrufu ve 1112 kilogram karbon salımında azalma tespit edildi.

Üçlü pist uygulaması yalnızca havadaki süreçleri değil, yer operasyonlarını da etkiledi. Uçakların en yakın pistlere yönlendirilmesiyle taksi süreleri inişlerde yüzde 10,2, kalkışlarda ise yüzde 2,8 oranında kısaldı. Bu durum yakıt tüketiminde yüzde 6,6 ile yüzde 14,4 arasında düşüş sağladı.

Söz konusu iyileşmeler zamanında kalkış ve iniş performansına da yansıdı. İstanbul Havalimanı’nın 2025 yılı zamanında performans oranı yüzde 80,72’ye ulaşarak Avrupa ortalamasının üzerine çıktı.

Üçlü pist operasyonunun, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda havacılıkta sürdürülebilirlik adımlarına katkı sunduğu vurgulandı.

Yerel Haberler Irak zirveye çıktı: Yaş meyve sebze ihracatında büyük artış

Yerel Haberler Meteoroloji’den 19 il için uyarı: Kuvvetli yağış geliyor

Yerel Haberler Vali Önder Bakan: “Amasya’da tüm okullarımız güvende”

Yerel Haberler Trump’tan İran mesajı: “anlaşma sağlanmazsa farklı yollar deneriz”

Yerel Haberler Amasya soğanı Avrupa yolunda: Pazarda en ucuz ürün, ihracatta gözde

Yerel Haberler Perakendede dev satın alma: A101, CarrefourSA’yı devralıyor

Yerel Haberler Üçlü pist operasyonu İstanbul Havalimanı’nda emisyonu düşürdü

Yerel Haberler Türk bayrağına saldırı tepki çekti: Şüpheliye eğitim şartı

Yerel Haberler Aziz Yıldırım Divan’da sert çıktı: “Bu transferleri kim yaptı!”

Yerel Haberler MEB’den psikososyal destek: 700 rehber öğretmen görevde

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021