Türkiye’nin şarj altyapısında rekor artış

Yerel Haberler - 24.10.2025 - 7:12

ANKARA – BHA

EPDK’nin açıklamasında, bu işlemlerin 1 milyon 965 bin 696 saatlik toplam şarj süresine ve 46 bin 929 megavatsaatlik elektrik tüketimine denk geldiği belirtildi.

Toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 62’si, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sertifikası (YEK-G) ile belgelendirilen yeşil şarj istasyonlarında yapıldı.

Tüketimin yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da gerçekleşirken, şarj ağı işletme lisansına sahip ilk 10 şirketin toplam elektrik tüketimindeki pazar payı yüzde 75 olarak kayıtlara geçti.

Şarj soketi sayısı bir yılda üç katına çıktı

EPDK verilerine göre, düzenleyici adımlar ve artan yatırımlar sayesinde Türkiye’nin şarj altyapısı hızla büyüdü. Geçen yıl başında 12 bin 84 olan şarj soketi sayısı, bu yılın başında 26 bin 462’ye, eylül itibarıyla ise 35 bin 894’e ulaştı.

Bu soketlerin 18 bin 791’i DC (hızlı şarj), 13 bin 606’sı ise AC (yavaş şarj) özelliği taşıyor. Tamamı yenilenebilir enerjiyle çalışan YEK-G belgeli yeşil şarj noktalarının sayısı ise 16 bin 154 olarak açıklandı.

EPDK, elektrikli araç pazarındaki hızlı gelişime paralel olarak Türkiye’nin şarj altyapısının ülke genelinde kapsayıcılığını artırmayı ve sürdürülebilir, rekabetçi bir piyasa yapısını güçlendirmeyi hedefliyor.

Ayrıca, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm şarj istasyonlarının konumu, birim ve soket sayısı, güç kapasitesi, fiyat bilgisi, ödeme yöntemleri ve doluluk oranı, EPDK tarafından geliştirilen “Şarj@TR” mobil uygulaması üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor.

Yerel Haberler Karadeniz’de petrol tankerine saldırı iddiası: “İDA ile vurulduğunu düşünüyoruz”

Yerel Haberler Erdoğan: Teşkilatımız Ramazan’da milletle gönül gönüleydi

Yerel Haberler Ak Parti Aksaray İl Gençlik Kolları, 81 il arasında Türkiye birincisi oldu

Yerel Haberler Galatasaray’dan 347 milyon euroluk dev gelir

Yerel Haberler Sosyal medya devlerine 3 milyon dolar tazminat

Yerel Haberler Rusya’dan Washington ve Tel Aviv’e çağrı: İran’ın nükleer tesislerine saldırılar durmalı

Yerel Haberler “Yenidoğan çetesi” davasında tutukluluk devam kararı

Yerel Haberler Son kullanma tarihi geçmiş 50 ton tavuk imha edildi

Yerel Haberler İstanbul’da sahte içki operasyonu: 28 bin litre alkol ele geçirildi

Yerel Haberler Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler adliyeye sevk edildi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021