Türkiye’nin denizlerinde balık türlerindeki azalma alarm vermeye başladı

Yerel Haberler - 21.11.2025 - 7:04

İSTANBUL-BHA

1969’dan bu yana toplanan balık örneklerinin sergilendiği ve 1991’de kurulan müzede, bazıları 56 yıl öncesine ait çok sayıda tür akvaryum ve kavanozlarda ziyaretçilere sunuluyor. Uzmanlar, geçmişteki zenginliğe yeniden kavuşmak için acilen atılması gereken adımlara dikkat çekiyor.

“Aşırı avcılık ve kirlilik türleri yok ediyor”

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, Türkiye’nin aslında çok zengin bir balık çeşitliliğine sahip olduğunu ancak kaynaklarda son yıllarda belirgin bir azalma yaşandığını söyledi.

Karakulak, aşırı avcılık, teknolojik av araçlarının yaygınlaşması, kayıt dışı avlanma ve deniz kirliliğinin bu düşüşte büyük payı olduğunu belirterek, “Marmara ve Karadeniz’de su kalitesi ciddi şekilde bozulmuş durumda. Özellikle Marmara’da görülen müsilaj, suyun oksijen seviyesini düşürüyor. Oksijene çok ihtiyaç duyan balık türleri bu bölgeleri terk ediyor. Eskiden sıkça gördüğümüz orkinos, kılıç ve uskumruya artık rastlayamıyoruz” dedi.

“Denetimler güçlendirilmezse toparlanma zor”

2000’li yıllarla birlikte dünya genelinde balıkçılık kaynaklarının hızla azaldığını vurgulayan Karakulak, 2010’dan sonra uluslararası kuralların sıkılaştırıldığını, Türkiye’nin de bu çerçevede düzenlemeler yaptığını belirtti.

Balıkçılıkta en büyük eksikliğin hâlâ denetim olduğunu ifade eden Karakulak, “BAGİS ve AIS gibi sistemlerle balıkçı gemileri izleniyor ancak av miktarının kotaya uygun yapılıp yapılmadığının daha sıkı kontrol edilmesi gerekiyor. Yeterli denetim sağlanırsa balıkçılık kaynakları kendini hızla yenileyebilir” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, etkili tedbirler alınmadığı sürece Türkiye’nin denizlerindeki tür kaybının daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

Yerel Haberler Isparta’da İHH ekibi için arama çalışmaları sürüyor

Yerel Haberler Giresun’da evsel atıklar enerjiye dönüştürecek

Yerel Haberler Civelekoğlu’ndan Giresun Belediyesine hizmet eleştirisi

Yerel Haberler İl Müdürü Çelebi, Ağrı Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret etti

Yerel Haberler NATO’nun Satranç Şampiyonu Türk Silahlı Kuvvetleri oldu

Yerel Haberler Karabağ’dan Zengezur’a: İki bayrak, tek yürek, ortak gelecek

Yerel Haberler Gebze’de araç dereye düştü: 1 ölü, 1 kayıp

Yerel Haberler Gebze’de araç dereye düştü: 2 kişinin cansız bedeni bulundu

Yerel Haberler Tunay Gıda, İnovaLİG 2026’da Türkiye ikincisi oldu

Yerel Haberler ASBÜ’de yapay zekâ okuryazarlığı ve akademik araştırmalarda üretken yapay zekâ eğitimi düzenlendi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021