Türkiye’de Üçüncü Barış Zirvesi hazırlığı: Ukrayna ve Rusya heyetleri yeniden İstanbul’da

Yerel Haberler - 22.07.2025 - 10:40

İSTANBUL-BHA

Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşın diplomatik çözüm arayışları kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan üçüncü barış zirvesine dair hazırlıklar sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çarşamba günü yapılması beklenen görüşmelere Ukrayna heyetinin başında, daha önceki İstanbul görüşmelerinde de heyeti yöneten eski savunma bakanı ve mevcut Güvenlik Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov’un bulunacağını açıkladı.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Heyete Rüstem Umerov başkanlık edecek ve heyette Ukrayna istihbaratı, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı Ofisi’nden temsilciler yer alacak” dedi.

Gündem: Esir takası, kaçırılan çocuklar ve liderler zirvesi hazırlığı

Görüşmelerin gündeminde esir tutulan Ukraynalıların serbest bırakılması, kaçırılan çocukların geri getirilmesi, ölümlerin durdurulması ve olası liderler zirvesi için hazırlıkların yapılması bulunuyor.

Rusya tarafı ise görüşmelere yine Vladimir Medinski başkanlığında katılacak. Rusya’dan yapılan açıklamada, heyet yapısında herhangi bir değişikliğe gidilmediği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “üst düzey bir toplantıdan önce yapılması gereken çok iş var” ifadelerini kullandı. Gündemin oldukça karmaşık olduğunu vurgulayan Peskov, tarafların birbirlerine sundukları memorandumların ele alınmasının öncelikli olduğunu belirtti. Peskov ayrıca, “mucizevi gelişmeler beklemek için bir sebep yok” diyerek barış anlaşmasına dair bir takvim sunmanın şu aşamada mümkün olmadığını kaydetti.

Ukrayna ve Rusya heyetleri daha önce 16 Mayıs ve 2 Haziran tarihlerinde İstanbul’da bir araya gelmişti. Bu görüşmelerden yalnızca esir takası konusunda somut bir sonuç alınabilmiş, ateşkes konusunda ise önemli bir ilerleme sağlanamamıştı.

Son olarak, Rus devlet ajansı TASS, görüşmelerin 24 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşeceğini bildiren kaynaklara dayandırılmış haberini kamuoyuyla paylaştı.

Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak

Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu

Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı

Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak

Yerel Haberler St. Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlandı

Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı

Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu

Yerel Haberler AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’dan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ziyaret

Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz

Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021