Türkiye’de elektrikli otomobil satışları 11 ayda ikiye katlandı

Yerel Haberler - 03.12.2025 - 8:55

ANKARA-BHA

Bu yılın 11 ayında otomobil satışları toplamda 938 bin 177’ye ulaşırken, hafif ticari araç satışları 238 bin 603 oldu. Söz konusu dönemde Türkiye’de 442 bin 650 benzinli, 251 bin 992 hibrit, 69 bin 741 dizel ve 7 bin 399 otogazlı otomobil satıldı. Tam elektrikli otomobil satışları ise 164 bin 665 olarak kayıtlara geçti. Benzinli jeneratörle bataryayı şarj eden ve sürüşü elektrik motoru ile sağlayan “uzatılmış menzil” sistemleri de dahil edildiğinde, elektrikli araç satışları 166 bin 665’e ulaşarak pazar payını yüzde 17,8’e yükseltti.

Geçen yılın aynı döneminde elektrikli otomobil satışları 83 bin 298’di. Böylece elektrikli araç satışları bir yılda iki kat artmış oldu.

Benzin ve dizelde düşüş, elektrik ve hibritte hızlı artış

Ocak-kasım döneminde benzinli otomobil satışları yüzde 15,5, dizeller ise yüzde 18,8 azaldı. Otogazlı araç satışları yüzde 33,9, hibrit otomobiller yüzde 71,3 ve tam elektrikli otomobiller yüzde 111,4 arttı. Dizel araçlardaki düşüşün ana nedeni, üreticilerin dizel otomobil üretimini azaltması ve pazara yeni dizel araç sunulmaması olarak gösteriliyor.

Benzinli otomobillerin pazar payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 62 iken bu yıl yüzde 47,2’ye geriledi. Dizel araçların payı yüzde 10,1’den yüzde 7,4’e düşerken, elektrikli araçların payı yüzde 9,2’den yüzde 17,6’ya, hibrit araçların payı ise yüzde 17,4’ten yüzde 26,9’a yükseldi.

Satılan 10 otomobilden yaklaşık 4’ü elektrikli veya hibrit

Tam elektrikli, uzatılmış menzil elektrikli ve hibrit araçlar birlikte değerlendirildiğinde, toplam otomobil pazarının yüzde 44,7’sini oluşturuyor ve satışlar 418 bin 657’ye ulaşıyor. Böylece Türkiye’de satılan her 10 otomobilden yaklaşık 4’ü elektrikli veya hibrit araçlardan oluşuyor.

Kasım ayında ise toplam 17 bin 892 tam elektrikli otomobil satılırken, bu araçların pazar payı yüzde 17,1 olarak hesaplandı. Aynı ayda 32 bin 263 hibrit otomobil satışı gerçekleşti.

Yerel Haberler Ömer Gürsoy: Yetenek Var, Destek Yok: Anadolu’nun Tenis Gerçeği

Yerel Haberler Dereboğazı yolu için iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi

Yerel Haberler Sosyal medyada 15 yaş sınırı hazırlığı

Yerel Haberler Dereboğazı ve Döşemealtı’nda can pazarı

Yerel Haberler Beypazarı belediyesi T.S.M Korosu çalışmalara başladı

Yerel Haberler Karacan Grup Demir Çelik ile Beton Mikser Oluklarında Yeni Dönem Başlıyor

Yerel Haberler Satılık konut ilanlarına e-Devlet doğrulaması geliyor

Yerel Haberler Beypazarı’nda TYT, AYT ve LGS deneme sınavları düzenlenecek

Yerel Haberler Antalya’daki otobüs faciasında ihmal iddiası

Yerel Haberler MHP Aksaray İl Teşkilatında “Asıl-Vekil Buluşması”

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021