Türkiye komşularına 11 ayda 25,3 milyar dolarlık ihracat yaptı

Yerel Haberler - 09.12.2025 - 8:37

ANKARA-BHA

Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yapılan ihracat bu yıl 25 milyar 310 milyon dolar olurken, 2024’ün aynı döneminde bu rakam 24 milyar 476 milyon dolar seviyesindeydi. Böylece komşu ülkelere yönelik satışlarda yıllık bazda artış kaydedildi.

En yüksek ihracat Irak oldu

Türkiye’nin en yüksek ihracat gerçekleştirdiği komşu ülke yaklaşık 9,3 milyar dolarla Irak oldu. Bu ülkeyi 4,2 milyar dolarla Bulgaristan, 3,2 milyar dolarla Yunanistan ve 2,3 milyar dolarla Gürcistan izledi. Yıllık bazda en güçlü artış ise yüzde 54,2 ile Suriye’de gerçekleşti. Suriye’yi yüzde 6,1 artışla Azerbaycan ve yüzde 6 artışla Bulgaristan takip etti.

İhracatın sektör dağılımında kimyevi maddeler ve mamulleri ilk sırada yer aldı. Bu alanda komşu ülkelere 3 milyar 941 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 2 milyar 870 milyon dolarlık, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde ise 2 milyar 198 milyon dolarlık satış gerçekleşti. En düşük ihracat kalemi ise 34 milyon dolarla süs bitkileri oldu.

Hesaplamalarda Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan komşu ülkeler olarak değerlendirilirken, Nahçıvan için resmi veri bulunmadığı, Türkiye ile Ermenistan arasında da kara yolu üzerinden doğrudan resmi ticaret yapılmadığı için bu bölgelerin hesaplamalara dahil edilmediği belirtildi.

Yerel Haberler Altın fiyatlarında düşüş sürüyor

Yerel Haberler Gübre krizi iddialarına DMM’den yalanlama

Yerel Haberler Basın Kartı Komisyonu ilk toplantısını yaptı: 1082 başvuru karara bağlandı

Yerel Haberler Gazete Pazar yeniden yayında: Türk medyasında güçlü dönüş

Yerel Haberler Okullarda ilk ders “finansal okuryazarlık”la başladı

Yerel Haberler İnönü Üniversitesi gazetecilik bölümü üst düzey tescil edildi

Yerel Haberler Türk Edebiyatının “Yaş Otuz Beş” şairi

Yerel Haberler Hatay’da hırsızlık hükümlüsü yakalandı

Yerel Haberler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Viranşehir’de selin yaralarını sarıyor

Yerel Haberler Altındaki sert düşüş Malatya’da satışları artırdı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021