Türbedeki Mezar Taşları Restore Edildi

Ana Manşet - 21.09.2023 - 19:31

Aksaray Belediyesinin kültürel mirasımızın kadim unsurlarından biri olan türbeler için başlattığı bakım ve onarım faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer göreve geldiği ilk günden itibaren şehrin tarihi kimliğini ortaya çıkaracak projelerle, günümüze miras kalan yapıların geleceğe taşınması konusunda yaptığı çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Evrah Kabristanlığı içerisinde yer alan Cemâleddin Aksaray-i Türbesinin mezar taşları restore edildi.

Yapılan çalışmaları değerlendiren Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şunları söyledi; “Şehrimizdeki tarihi değerlerimize sahip çıkarak şehrimizin manevi ikliminin korunmasına katkı sağlıyoruz. Evliyalar şehri Aksaray’ımızda bulunan çok sayıda ki bu emanetlere sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüm hassasiyetimizle çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

CEMÂLEDDİN AKSARAY-İ KİMDİR?

Osmanlıların ilk devrinde yetişen tefsir, lügat, edebiyat ve tıp alimi Cemaleddin Aksarayi’nin asıl adı Mehmed’tir. I. Murad devrinde dini, edebi ve akli ilimler alanında ün yapmış alimlerden biri olup nisbesinden de anlaşılacağı üzere Aksaraylıdır.

Doğum tarihi ve öğrenimi hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamakla beraber Aksaray’da yaşadığı, ilmi faaliyetlerini burada sürdürdüğü bilinmektedir. Kendi döneminde Cemali ismiyle tanınmıştır.

Aksaray Zincirli Medresesi’nde müderris olan Aksarayi öğretim faaliyetini burada sürdürür. Devrinin ilim ve irfan hayatına büyük ölçüde hizmet etmiş olan Aksarayi pek çok talebe yetiştirmiştir.

Kabri, Evrah kabristanlığının giriş kısmının 80 metre ilerisindeki ismini taşıyan mescidin yanındadır.

Ana Manşet Eskader’in düzenlediği “Babıabi Sohbetleri” Programında, D. Mehmet Doğan konuşuldu

Ana Manşet Meteoroloji’den çifte uyarı: Sağanak yağış ve kuvvetli rüzgara dikkat

Ana Manşet Haziran ayı doğum yardımı ödemeleri annelerin hesaplarına geçti

Ana Manşet Burdur lisesi mezuniyet töreninde Japon esintisi

Ana Manşet Dünya Kupası’nda tarihi rekor: Tribünlerde 3,6 milyon seyirci

Ana Manşet Beşiktaş GAİN’e EuroLeague daveti

Ana Manşet “Kağılcık Ekolojik Teke Obası” törenle hizmete açıldı

Ana Manşet Şile Belediyesi soruşturmasında 16 şüpheli gözaltına alındı

Ana Manşet Antalya’da orman işçilerine MYK sınavı yapıldı

Ana Manşet Ekmek meselesi ATSO gündeminde

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021