Trabzon’da “Dilde Birlik” vurgusu: Önemi ve ortak alfabe masaya yatırıldı

Yerel Haberler - 01.11.2025 - 14:20

TRABZON-BHA

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED), Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) iş birliğiyle düzenlenen “10. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” ve “Dilde Birlik Çalıştayı”nın açılış oturumu, “Dilde Birlik Paneli” ile başladı.

Trabzon Panagia Otel’de gerçekleşen ve dilin millet kimliğindeki hayati rolüne dikkat çeken panel, akademisyenler, yazarlar ve dil gönüllülerini bir araya getirdi.

Türkçenin önemi ve alfabe birliği gündemde

KTÜ Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü ELİUZ’un başkanlığını üstlendiği panelde, Türkçenin bir medeniyet dili olarak korunmasının ve geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

Konuşmacılar, ana dil bilincinin güçlendirilmesi, dilin yabancı kelimelerin istilasından arındırılması ve özellikle gençler arasında doğru Türkçe kullanımının yaygınlaştırılması konularında görüşlerini dile getirdi. Panelin önemli başlıklarından biri de, Türk dünyası arasında kültürel ve edebi bağları güçlendirecek “Ortak Türk Alfabesi” birliği meselesi oldu. Türk lehçeleri arasındaki yazı birliğinin, ortak kültürel mirasa erişimi kolaylaştıracağı ve Türk dünyası arasındaki iletişimi derinleştireceği belirtildi.

Alanında yetkin isimler katıldı

Panele konuşmacı olarak katılan isimler arasında KTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram SEVİNÇ, KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet OKUR, TDED Erzurum Şube Başkanı ve Araştırmacı/Yazar Murat ERTAŞ ve KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer UZUN yer aldı.

Panelistler, tarihi, sosyolojik ve edebi açılardan dilin toplum üzerindeki etkisini değerlendirerek, Türkçenin zenginliğini ve gelecek nesillere sağlam bir miras olarak aktarılması sorumluluğunu paylaştılar. Etkinlik, üç gün boyunca sürecek çalıştayın ve istişare toplantısının temelini oluşturacak.

Yerel Haberler Bilim Merkezi ile Üniversiteden “Siber Dayanışma” semineri

Yerel Haberler Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, memleketi Amasya’da temaslarda bulundu

Yerel Haberler Galatasaray ile Samsunspor ligde 65. kez karşılaşacak

Yerel Haberler Hizmetin gücü filoya yansıyor

Yerel Haberler Bakan Memişoğlu: Filomuza 856 yeni acil sağlık ambulansı katmış olacağız

Yerel Haberler ABB’de memurlar için sds sözleşmesi yeniden imzalandı

Yerel Haberler Bakan Bolat: 2030’da 500 milyar dolar ihracata ulaşmak elimizde

Yerel Haberler Bakan Tunç’tan “Futbolda bahis” soruşturmasına ilişkin açıklama

Yerel Haberler Türkiye’nin ilk yapay zekâ destekli gazetecilik eğitim platformu tanıtıldı

Yerel Haberler Bodrum’da sağanak: Rögarlar taştı, caddeler göle döndü

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021