Yerel Haberler - 22.08.2025 - 9:08
ANKARA-BHA
Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Tugay, Toros Dağları’nda yaptıkları saha çalışmaları sırasında daha önce rastlanmayan bir bitki türü keşfettiklerini açıkladı.
Yaklaşık 1800 metre rakımda bulunan bitki üzerinde yürütülen mikroskobik incelemeler sonucunda, türün literatürde yer almadığı belirlendi. Tugay, Türkiye’deki tüm kır sümbüllerini çalıştıkları için bu bitkinin farklılığını hemen fark ettiklerini belirterek, örneklerin kurutulup laboratuvar ortamında detaylı incelenmesinin ardından yeni bir tür olduğunun kesinleştiğini söyledi.
Bitkinin Latince ismini “Bellevalia konyaensis” olarak belirlediklerini ifade eden Tugay, “Türü Konya’da bulduğumuz için şehrimizin adını bilim dünyasına taşımak istedik. Türkçe karşılığını da ‘Konya Sümbülü’ olarak verdik” dedi.
Tugay, yeni türlerin tanımlanmasının ardından tıbbi ve ekonomik değerlerinin araştırılmasının önemine dikkat çekti: “Bu bitkinin ilaç potansiyeli var mı, ülke ekonomisine kazandırılabilir mi, bunları inceleyeceğiz. Dünyadaki benzer türlerde antioksidan ve antienflamatuar özellikler gözlemlendi. Geleneksel tıpta romatizmal hastalıklarda da kullanıldığına dair bulgular var.”
Yeni keşfedilen türün yalnızca bulunduğu bölgeye özgü olduğuna ve “lokal endemik” özelliğe sahip olduğuna işaret eden Tugay, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kriterlerine göre “çok tehlikede” kategorisinde yer aldığını vurguladı. “Bu bitkinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli” diye konuştu.
Yerel Haberler Hatay’da tır alevlere teslim oldu
Yerel Haberler Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı böbrek nakli
Yerel Haberler Giresun’da altyapı ve üstyapı çalışmaları devam ediyor
Yerel Haberler 69 ilde uyuşturucu operasyonu
Yerel Haberler Antalya’da Orman yangını alarmı
Yerel Haberler Yaz Etkinlikleri Kent Orkestrası konseriyle başladı
Yerel Haberler Kars’ta 51 suç kaydıyla aranan ve şahıs yakalandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021